Foto av Ada Sofie Austegard og Solveig Horne

Foto: FrP

Sterke historier fra voldsutsatte barn

I 2016 stod daværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne for åpningen av Stine Sofie Senteret i Grimstad. Forrige uke var hun tilbake for å høre mer om senterets arbeid.

– Det var en stor glede å åpne Stine Sofie Senteret i 2016. Senteret er helt unikt i verdenssammenheng og derfor var det viktig for meg å komme tilbake og se på deres arbeid to år etter at det åpnet, sier Horne.

– Helt unikt

Stine Sofie senteret i Grimstad er verdens første kurs- og mestringssenter for volds- og overgrepsutsatte barn og unge. Hovedfokuset er å gi både barn, unge og voksne ny kunnskap og nye erfaringer for å bedre kunne mestre sine liv.

– Her møter familiene andre som er i lignende situasjon, og de kan sammen skape gode opplevelser i trygge rammer. Dette er helt unikt, sier Horne.

Regjeringen sikret finansiering

Ada Sofie Austegård mistet datteren sin Stine Sofie under «Baneheiadrapene» i Kristiansand i 2000, der den 8 år gamle jenta ble brutalt voldtatt og drept. Etter å ha opprettet Stine Sofies Stiftelse etter drapene, fikk Ada i 2011 ideen om et senter for voldsutsatte barn.

Etter flere års hardt arbeid fra alle de ansatte i Stiftelsen, ble det i 2016 tildelt 15 millioner kroner til drift og oppstart. I dag har senteret en fast post på 31,1 millioner kroner i statsbudsjettet.

– Dette var en svært viktig sak for FrP å få på plass, og noe vi kjempet lenge for. Jeg er stolt over at FrP i regjering på denne måten har bidratt til en utrolig innsats for de voldsutsatte barna, sier Horne.

– Ekte hverdagshelter

Horne fikk høre flere dramatiske historier om opplevelser som ulike barn på senteret har vært igjennom.

– Det er så sterkt å høre disse historiene, og jeg blir så glad og takknemlig for den innsatsen Ada og alle de ansatte gjør hver eneste dag for å hjelpe voldutsatte barn. De er ekte hverdagshelter, fortsetter en rørt Horne.

Takknemlig for jobben som gjøres

Ada Austegård ønsket å takke Horne og FrP for arbeidet som gjorde det mulig å bygge og drive senteret, og for at man i dag kan skape et unikt tilbud for de barna og familiene som trenger det aller mest.

– Det er veldig hyggelig å se at det settes pris på den innsatsen FrP har lagt ned for å hjelpe volds- og overgrepsutsatte barn og unge. Det er imidlertid Ada og de ansatte som skal ha æren, for de gir aldri opp kampen for de voldsutsatte barna, avslutter Horne.