Foto fra Longyearbyen.

Foto: Colourbox

FrP er tilbake i Svalbard-politikken

For første gang siden 2007 blir FrP representert i lokalstyret på Svalbard. Med 11 prosent av stemmene er Longyearbyen FrP sikret to representanter i styret.

– Vi har gått 12 år uten FrP i lokalpolitikken på Svalbard. Nå har vi gjort et godt valg og fått på plass en fin gruppe som skal inn i lokalstyret og i politiske utvalg. Det gleder oss stort. Nå skal vi gjøre en jobb for lokalsamfunnet, sier lokallagsleder Arnt Vegar Jensen i Longyearbyen FrP.

Oppstart i 2017

Jensen forteller at lokallaget på Svalbard har ligget brakk i mange år, før dette ble startet opp igjen i 2017 med hjelp fra FrPs organisasjonsutvalg.

– Dette har vært en toårig prosess, og vi har fått uvurderlig hjelp og støtte fra både Hovedorganisasjonen og mange rikspolitikere på Stortinget og i regjering. Uten deres hjelp hadde vi ikke klart å komme dit vi er nå, sier Jensen.

Fikk tillit fra velgerne

I løpet av valgkampen har Longyearbyen FrP vært tydelige overfor velgerne, og Jensen mener at dette har gitt resultater.

– Vi har vært ærlige på hvordan vi ønsker å prioritere og vi har lansert nye løsninger på mange områder. Med dette resultatet har velgerne fortalt oss at de mener at dette er synspunkter som må fremmes også i lokalstyret, sier Jensen.

Vil ha gjennomslag

Ap ble største parti i lokalstyrevalget og får inn fem representanter. Venstre ble valgte inn med fire representanter, Høyre fikk tre, og MdG endte opp med én. Det nye lokallagsstyret konstitueres 28. oktober, og frem til da vil det bli avholdt forhandlinger mellom partiene om å danne flertall.

Jensen understreker at Longyearbyen FrP er åpne for å snakke med alle partier om politikk og posisjoner.

– Vi har frontet mange saker som er viktige for FrP, og for oss er det nødvendig med gode gjennomslag. Vi ser mange utfordringer i eventuelle samtaler med både Venstre og Ap, men vi er åpne for å høre hva de kan tilby oss. For oss handler dette utelukkende om politiske gjennomslag, sier Jensen.