Foto. Sivert Haugen Bjørnstad

Foto: FrP

Nå skal eiendomsskatten senkes

FrPs finanspolitiske talsmann håper ikke kommunene prøver å lure innbyggerne sine.

Fra og med i år senkes maksimal sats på eiendomsskatten fra sju til fem promille. Det betyr at en rekke kommuner blir nødt til å senke eiendomsskatten sin.

– Dette er en viktig sak for FrP. En bolig er et hjem, ikke et skatteobjekt, sier FrPs finanspolitiske talsmann Sivert Bjørnstad.

For kommunene som ligger på sju promille vil reduksjonen til fem kunne bety flere tusen kroner mindre i årlig eiendomsskatt for kommunenes innbyggere. Bjørnstad er imidlertid bekymret for at flere rødgrønne kommuner vil forsøke å sno seg unna.

De fleste kommuner kan nemlig velge å retaksere boligene og med det øke skatteverdien på boligene. Ved å gjøre dette kan man sno seg unna reduksjonen i skattesatsen og hente inn like mye, eller mer, i eiendomsskatt.

– Å motvirke lavere skattesats med høyere verdsettelse av boligen er et grep jeg frykter rødgrønne politikere kan bli fristet av. Det vil våre politikere lokalt kjempe med nebb og klør for å unngå og innbyggerne bør være seg dette bevisst og ansvarliggjøre sine lokalpolitikere. Dette er noe også jeg vil følge nøye med på, fortsetter Bjørnstad.

Fra 2021 skal maksimal sats for eiendomsskatten ytterligere ned, til fire promille. Det gjør at enda flere kommuner blir nødt til å kutte i skatten.

– FrP ønsker på sikt å fjerne muligheten til å kreve inn eiendomsskatten, dette er et viktig steg i den retning, slår Bjørnstad fast.