Foto av Åshild Bruun-Gundersen.

Foto: FrP - Bjørn Inge Bergestuen

Ber regjeringen skrote tidlig skjenkestopp

– Nå må regjeringen innse at tidlig skjenkestopp er meningsløst og se konsekvensene, sier Åshild Bruun-Gundersen.

FrPs helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, mener de nye tallene fra FHI bør være den siste spikeren i kisten for skjenkeforbudet. Statistikken viser at over dobbelt så mange smittes på private fester som på profesjonelle skjenkesteder.

– De eneste konsekvensene av dette forbudet er at folk flytter festen hjem, noe som skaper mindre oversikt og dårligere smittevern. Samtidig raseres en utelivsnæring som ligger med brukket rygg. Den dramatiske økningen i hjemmefester, som politiet melder om, bør gjøre det åpenbart for regjeringen at det nasjonale skjenkeforbudet etter midnatt umiddelbart bør oppheves, sier Bruun-Gundersen.

Forutsigbare konsekvenser

Hun påpeker at Fremskrittspartiet advarte mot å stenge kranene ved midnatt, og at konsekvensene med flere private fester var forutsigbare.

– Vi advarte kraftig mot dette tiltaket, nettopp fordi vi vet at det ikke fører til at folk slutter å feste og går hjem hvert til sitt. Risikoen for smitte øker åpenbart i uregulerte privathjem, uten de strenge kravene til smittevern som skjenkestedene må overholde, sier Bruun-Gundersen.

– Nå er det på tide at regjeringen innser at tidlig skjenkestopp er helt meningsløst og ser konsekvensene av det. De bør skrote dette tiltaket for å sikre at festingen heller skjer under kontrollerte former på byen, der utestedene har iverksatt mange nye rutiner for å sikre at smittevernreglene overholdes, legger hun til.

Minner om forbudstiden

Bruun-Gundersen viser til at politiet flere steder i landet den siste tiden har blitt nedringt av folk som klager på støy fra hjemmefester. Hun mener dagens situasjon kan minne om forbudstiden på 1920- og 30-tallet.

– Det er mye som tyder på at mange har flyttet festen hjem eller under jorden, til steder der myndighetene overhodet ikke har kontroll. Slik var det også under forbudstiden på 20- og 30-tallet. Folk slutter ikke å feste selv om myndighetene stenger byen og fjerner mulighetene. De finner alltid nye alternativer, og disse alternativene kan være mye farligere, sier hun, og avslutter:

– Utelivsbransjen er interessert i å ha gode smitteverntiltak, og mange har lagt ned mye innsats for å følge reglene og rådene som gis. Jeg synes vi skal ha tillit til at bransjen kan håndtere dette på en god måte. Det er uansett større sannsynlighet for å kunne opprettholde gode smitteverntiltak på offentlige steder enn på hundrevis av hjemmefester eller i grotter der ingen har kontroll.