Innvandring og integrering
Bremsene må på
- Ingen andre land i Europa tar inn flere kvoteflyktninger enn Norge per capita. Når vi står i en situasjon hvor vi har historisk høy innvandring fra Ukraina, med over 70.000 mennesker som har flyktet fra Russisk aggresjon så langt, må vi stramme inn på andre inntak, sier Wiborg.
Norge tar imot flere kvoteflyktninger enn Spania
Erlend Wiborg
Tall fra Eurostat viser at Norge i nyere tid har vært det landet i Europa som tar imot desidert flest kvoteflyktninger i forhold til innbyggertallet. De fleste land i Europa tar ikke imot kvoteflyktninger i det hele tatt. Norge tok imot over 3000 kvoteflyktninger både i 2021 og 2022.
- Andre europeiske land som Storbritannia, Portugal, Polen og Østerrike, tok ikke imot noen. Norge tar imot flere kvoteflyktninger enn Spania, sier Wiborg.
Frp fremmet i høst et forslag i kommunal- og forvaltningskomiteen om å stanse mottaket av kvoteflyktninger helt så lenge Ukraina-krigen pågår. Det ble ikke vedtatt.
- Alle som kommer på flukt, har de samme kravene på skole, helsehjelp og kommunale tjenester som alle andre borgere. Det vil si at mange kommuner nå har sprengt kapasitet, og sliter med å levere lovpålagte tjenester til alle innbyggere, ikke bare de som har flyktet. Dette er ikke bærekraftig for landet, sier Wiborg.