Helse og omsorg
Brystkreft rammer tusenvis av kvinner: - Sjekk deg
I oktober arrangeres årets Rosa sløyfe-aksjon med fokus på forskning på brystkreft. Over fire tusen kvinner fikk diagnosen brystkreft i fjor og hele en av ti kvinner utvikler denne krefttypen i løpet av livet. Forskning viser at jo tidligere man oppdager brystkreft, jo bedre blir prognosen og behandlingen også mer skånsom. Silje Hjemdal (Frp) støtter derfor helhjertet opp om Kreftforeningen og årets Rosa sløyfe-aksjon.
- Rosa sløyfe-aksjonen er svært viktig for å skape bevissthet rundt hvor viktig det er å sjekke seg regelmessig. Dersom brystkreft oppdages tidlig, har flere tiår med forskning gjort at sykdomsprognosene ofte er gode, forteller Hjemdal.
Hjemdal er bekymret over at mange dropper mammografiundersøkelse, og at det er store regionale forskjeller på hvem som sjekker seg.
- Derfor ønsker FrP å intensivere screeningprogrammet slik at kvinner regelmessig blir innkalt til kontroll, forteller Hjemdal.
Opplysningsarbeid er viktig, men det trengs også politisk vilje
Hjemdal mener det er viktig med konkret politikk som prioriterer kvinnehelse fremover. Hun påpeker at både Sverige og Danmark har tatt i bruk ny medisin mot brystkreft, mens Norge sier nei. I tillegg forteller hun at behandlingskapasiteten for kvinnerelaterte sykdommer er svært lav, noe som gjør at mange kvinner opplever å måtte gå årevis før de får hjelp.
Hjemdal får støtte fra Bård Hoksrud, partiets helsepolitiske talsperson. Han er også opptatt av alt for lange ventetider.
- I de verste tilfellene er ventetiden for brystrekonstruksjon flere år. Det er rett og slett uverdig, spesielt når det finnes ledig kapasitet hos private sykehus, mener Hoksrud.
Fremskrittspartiet har i lang tid ment at man må ta i bruk ledig privat kapasitet for å få ned ventetidene. I tillegg har partiet vedtatt en rekke punkter knyttet til kvinnehelse som det jobbes aktivt med å få flertall for på Stortinget.
Fremskrittspartiet vil:
- Styrke forskning på kvinnesykdommer
- Prioritere arbeidet med å sikre gode helsetjenester til pasienter med kvinnerelaterte sykdommer i hele landet
- Styrke behandlingskapasiteten knyttet til kvinnerelaterte sykdommer
- Styrke kunnskapen om kvinnesykdommer hos medisinsk personell, både i utdanning og etterutdanning
- Intensivere screeningprogrammet slik at kvinner regelmessig blir innkalt til rutinekontroll
- Tilby en større del av befolkningen, opp til 30 år, vaksine mot HPV-viruset
- Tilby kvinner med brystkreft gentest om cellegift vil fungere