Energi og miljø
Enighet om utvinning av havbunnsmineraler
Regjeringen foreslo før sommeren å åpne deler av norsk sokkel for kommersiell havbunnsmineralvirksomhet. Nå har Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet etter flere uker med forhandlinger blitt enige om å støtte en åpning, men med et strengere rammeverk.
Partiene har blitt enige om en stegvis åpningsprosess der Stortinget skal godkjenne de første utvinningsplanene, på samme måte som det gjøres for enkelte utvinningsplaner i petroleumssektoren. Dette gir kjente og forutsigbare rammer for næringsaktørene som skal delta i den nye næringen. Krav til miljø og miljøkartlegging i letefasen og myndighetenes ansvars presiseres i enigheten, der myndighetene i forkant av en eventuell utvinning skal lage et oppdatert og sammenstilt kunnskapsgrunnlag om virkninger for miljø.
Stortingsrepresentant Terje Halleland (FrP), sier at det har vært viktig for FrP å sikre forutsigbarhet for aktørene:
– Utvinning av havbunnsmineraler er en svært lovende næring, som vi tror kan skape store verdier og arbeidsplasser i Norge i fremtiden. For å få til dette er det viktig at vi legger til rette for at selskaper vil satse på norsk sokkel, sier representanten.
– Vi vet hvor viktig det er med forutsigbare rammevilkår for næringslivet. Dette er særlig viktig for en næring som er helt i startgropa. Vi er glade for at saken har fått et bredt flertall på Stortinget, der vi har blitt enige om de grunnleggende føringene for næringen. Det øker forutsigbarheten for aktørene, fortsetter Halleland.
Partiene mener at åpning av områder er nødvendig for at aktører på kommersielt grunnlag skal bidra til nærmere kartlegging av geologi og miljøforhold i norske havområder, i tillegg til den kartleggingen som gjøres i statlig regi. Kun på den måten kan man få tilstrekkelig kunnskap å vite om det er mulig med lønnsom og naturmessig forsvarlig utvinning av mineraler på norsk havbunn.
Dette er partiene enige om:
- Stortinget åpner opp deler av norsk kontinentalsokkel for havbunnsmineralvirksomhet. Departementet lyser ut spesifikke områder for utvinningstillatelser, der den første fasen er en letefase, hvor private aktører kan sikre seg rettigheter. Det skal utformes et arbeidsprogram for letefasen, og Stortingsflertallet har tydeliggjort at det skal stilles krav til miljø og miljøkartlegging som en del av arbeidsprogrammet.