
FrP sitt alternative statsbudsjett gir vanlige folk bedre økonomi
På tross av at det meste blir dyrere for folk flest har vi den siste tiden opplevd at de fleste partiene foreslår å øke skatter og avgifter.
– Denne høsten har vi opplevd at andre partier kappes om å øke skatter og avgifter for folk og arbeidsplasser i Norge. Budsjettforliket på rødgrønn side øker skatter og avgifter med nesten 9 mrd kroner, og det bare etter 6 uker med ny regjering. Over en halv million nordmenn som sparer i aksjer og fond fordi det gir god avkastning (men også risiko) får nå en skikkelig skattesmell når de realiserer en gevinst, og det finnes dessverre mange eksempler på hvordan skatte- og avgiftsskjerpelsen rammer helt vanlige folk, sier Limi og fortsetter:
– Fremskrittspartiet har i sitt alternative statsbudsjett vist en annen retning. Vi vil redusere avgiftene som rammer mest dem som har minst og vi vil gi skattelette til lave og middels inntekter. Da må vi også prioritere på budsjettets utgiftsside. Vi kan ikke finansiere alt til alle over statsbudsjettet.
Krisepakke for vanlige folk
Mange sliter for tiden med å få hverdagen til å gå rundt. Det kommer av at strømprisen er ekstremt høy, drivstoffprisene er rekordhøye og det varsles stor økning i matvareprisene.
– Dette er alvorlige utfordringer som vi ikke kan ta lett på. I sum gir dette noen sjokkeffekter for folks privatøkonomi og derfor foreslår Fremskrittspartiet en krisepakke for folk flest. Vi foreslår å redusere drivstoffprisene ved å senke avgiftene, fjerne elavgiften og merverdiavgiften på strøm og ber regjeringen vurdere en reduksjon i merverdiavgift på mat. Det vil bety noe for vanlige folk i hverdagen, sier Limi.
4000 kroner til alle landets husstander
Fremskrittspartiets forslag til statsbudsjett ville gitt en betydelig reduksjon i levekostnadene og sørget for at folk får bedre privatøkonomi. Når det ikke ligger an til at FrPs statsbudsjett får flertall, så foreslår partiet heller en kontantstøtte på 4000 kroner til alle landets husstander for å kompensere for høye strømpriser.
– Jeg registrerer at flere enn oss nå har våknet og lanser ulike forslag, men det må være et felles mål om at kompensasjonsnivået er tilstrekkelig høyt og ikke minst at utbetalingene kan skje svært raskt. Vi foreslår derfor en strømstøtte på 4 000 kroner til alle husstander. Inndekning må innarbeides i nysalderingen for 2021, men det er grunn til å minne om rekordhøye inntekter både hos Statkraft og Statnett grunnet kraftprisene, så dette må vi få til, sier Limi.
Vil kutte avgifter på grensehandelsvarer
Fremskrittspartiet har tidligere sikret flertall for å fjerne og redusere enkelte særavgifter på typiske grensehandelsvarer, men partiet mener vil kutte avgiftene ytterligere.
– Det har vært en viktig start å bringe noen av disse avgiftene ned på svensk nivå og begrense handelslekkasjen til bla. Sverige. Resultatet blir økt omsetning, større verdiskaping og flere arbeidsplasser i Norge. Stengte grenser under pandemien har dokumentert omfanget på grensehandelen. Nå er det åpnet opp og nordmenn drar igjen over grensen for å handle mat, alkohol og tobakk som de alternativt ville kjøpt i Norge. Virke og NHO roper et varsko, men regjeringen foreslår ingen tiltak for å begrense tap av arbeidsplasser i Norge. Det koster å fjerne avgifter, men alternativet kan fort bli langt verre og mer alvorlig for budsjettets inntektsside på lang sikt, fortsetter Limi.
– Feil avgiftspolitikk
Fremskrittspartiet i regjering fikk gjennomslag for å kutte i bilavgiftene. Det har ført til en raskere utskiftning av bilparken i Norge.
– Reduserte bilavgifter har gjort det mulig for flere nordmenn å velge ny moderne motorteknologi og større sikkerhet i ny bil. Vi kjører mer bil, men utslippene har gått kraftig ned. Nå strammes det til og 20 000 nordmenn som har bestilt ladbar hybridbil med levering i 2022 kan få en prisøkning på opptil 80 000 kr. For dem er ikke elbil et reelt alternativ på grunn av lange avstander og få lademuligheter, men de velger altså det nest mest miljøvennlige alternativet og blir straffet kraftig. Det er feil avgiftspolitikk, sier Limi.
Nei til økt egenandel
Den forrige regjeringen foreslo å øke egenandelen for frikort med nesten 500 kroner, og den planlagte økningen videreføres av Ap, Sp og SV.
– Fremskrittspartiet har prioritert skatte- og avgiftslettelser i vårt budsjettalternativ for 2022, men også gjort tydelige prioriteringer på utgiftssiden. Det er helt uforståelig at regjeringspartiene sammen med SV vil bidra til å øke folks sykdomsutgifter ved å øke egenandelen for dem som har frikort. Det rammer nærmere 1,5 millioner mennesker og er et veldig usosialt tiltak. Fremskrittspartiet har tidligere fått stoppet forslag om økte egenandeler, men forslaget kom dessverre på nytt og nå blir det vedtatt med rødgrønt flertall, avslutter Limi.