Høyre og Venstre løper fra ansvaret for bydelene
I september la Aftenposten frem en oversikt som viste at 11 av 15 bydeler i Oslo kommer til å gå med underskudd i 2024. Det er alvorlig, spesielt når man ser på hvilke viktige velferdsoppgaver vi har ansvar for lokalt. Derfor er det både oppsiktsvekkende og alvorlig at Høyre og Venstre på Rådhuset ikke føler et større ansvar for å rette opp åtte rødgrønne år med underfinansiering av det som på mange måter er det viktigste forvaltningsnivået i byen vår.
Når bydelene går med underskudd får det direkte konsekvenser for innbyggerne. Det rammer hjemmehjelpen, tilbudet til barn og unge og seniorsenterene. Både lovpålagte og ikke-lovpålagte oppgaver blir saumfart for mulige kutt, og som lokalpolitikere blir vi sittende med ansvaret for å balansere budsjetter hvor vi ikke styrer inntektssiden, og i realiteten kun kan (delvis) styre tjenestenivåene på utgiftssiden.
Utviklingen så langt i 2024 er også bekymringsfull. Bare siden Aftenposten publiserte sin gjennomgang av bydelenes økonomi i september har situasjonen blitt enda verre her i Vestre Aker. Vi styrer mot et monsterunderskudd på rundt 100 millioner kroner i 2024. Det sier seg selv at vi ikke kan fortsette på denne måten, hverken av hensyn til lovverket, som pålegger oss å legge frem budsjetter i balanse, eller av hensyn til fremtidige generasjoner. De skal ha et trygt og godt tilbud i dag, men også en bydels- og kommuneøkonomi som er sunn og bærekraftig i fremtiden.
I åtte lange år med MDG ved roret ble Vestre Aker plassert nederst ved bordet, og fikk smuler for å finansiere et grunnleggende velferdstilbud. Forventningene var derfor store da Høyre og Venstre i fjor dannet byråd. Det er mye å rydde opp i etter venstresidens uansvarlige herjinger med bydelsøkonomien, men samtidig kan ikke Høyre og Venstre ikke ta ansvar for sitt eget budsjettforslag for 2025.
Dette budsjettforslaget fra Rådhuset er med på å legge føringer for bydelsdirektørens økonomiske planer og prioriteringer for det kommende året. Man kan flikke og flytte litt etter budsjettforhandlinger, men det meste ligger fast. Og det ser ikke lyst ut. Vi må håndtere tidligere underskudd vi har «dratt med oss», og samtidig levere tjenester i fremtiden som Høyre og Venstre på Rådhuset ikke mener det er nødvendig å finansiere fullt ut. Da står vi som lokalpolitikere i en vanskelig situasjon.
Samtidig er det riktig som flere sier at regjeringen konfiskerer stadig mer av budsjettene til Oslo kommune for å spre utover velgerne sine i distriktene, men tror noen virkelig at byrådet hadde sendt de pengene til bydelene hvis de hadde fått beholde dem?
Sannheten er at byrådspartiene Høyre og Venstre bader i penger. Med et kommunebudsjett på over 100 milliarder kroner er det nok å ta av, men samtidig kan hver krone kun brukes én gang. Derfor er det grunn til å stille spørsmål ved valgene som tas.
Er det riktig å bygge 10 kilometer med sykkelvei i 2025 samtidig som vi må legge ned seniorsentre? Eller å bygge 300 nye sykkelstativer mens det kuttes i hjemmehjelpen? Det er betydelige forskjeller i prioriteringene også på borgerlig side i politikken. For Fremskrittspartiet er det åpenbart at de grunnleggende velferdsoppgavene må prioriteres først, og symbolsk klimapolitikk legges helt bort.
Det er også verdt å nevne sykefraværet i bydelene. Som de fleste sliter også Vestre Aker med høyt fravær, og de konsekvensene det får for tjenesteproduksjonen, brukeropplevelsen og bydelsøkonomien. Uavhengig av hvor mye eller lite vi får fra Rådhuset må vi drifte bydelen vår på en best mulig måte, og tydelige og reelle tiltak mot høyt sykefravær må stå høyt på bydelsdirektørens prioriteringsliste i 2025.
Av et bydelsbudsjett på omkring to milliarder kroner utgjør de ikke-lovpålagte oppgavene i dag rundt 25 millioner kroner. Det er lite, og mindre skal det bli. Vi har et minimalt handlingsrom, og må ta ansvar for å rydde opp etter mange år med systematisk sultefôring av vestkanten.
Samtidig må Høyre og Venstre ta sitt ansvar på Rådhuset. Det nytter ikke å peke på at regjeringen sender mindre penger til Oslo når det allerede er nok penger i kommunen til å finansiere bydelene skikkelig – hvis de andre partiene vil. Fremskrittspartiet mener både helse og omsorg og barn og unge må prioriteres høyere enn i dag, og ikke minst høyere enn sykkelstativer og rød asfalt.