
KLOAKK TIL BESVÆR – Tilsvar til Sula AP sin ordfører
1 av 3 personer stemte på Sula FrP ved siste valg, dette var derfor rettet mot mange velgere. Innlegget var uheldig, vi kan ikke erindre å ha opplevd lignende fra en ordfører. Hadde ordføreren skrevet under som representant for et politisk parti, så kunne man satt leserinnlegget inn på kontoen for politiske angrep og valgkamputspill. Allikevel vil vi så godt vi kan forsøke å svare på leserinnlegget og spørsmåla til ordføreren. Men vi oppfordrer allikevel ordføreren til å lese grundig gjennom «Håndbok for ordførere» før han responderer til politikere eller politiske partier neste gang.
Ordføreren skriv her om «FrP og deira sympatisørar». Sula FrP kan opplyse om at det ikke er bare Sula FrP som prøver å endre fra felles renseanlegg til desentraliserte renseanlegg. Tross alt har fordelingen i kommunestyret vært omtrent 14 mot 15 representanter når viktige saker om renseanlegg har kommet opp, mens Sula FrP har 9 av 29 representanter i kommunestyret. I tillegg har flere innbyggere og politikere i Ålesund engasjert seg i samme sak, mest grunnet store økonomiske kostnader.
Er det feil at selskap med kompetanse engasjerer seg?
Dernest skriver ordføreren at «representanter fra enkelte av disse selskapa har hive seg inn i debatten og bygd opp om FrP sine påstander.» Ja, der er i hvert fall to, kunnskapsrike selskap som har gått ut i avisene og sagt de kan løse problemene til Ålesund og Sula på en rimeligere måte. Vi har ikke bedt noen av disse om å gå ut i avisene med dette, vi antar at det er journalister som har kontaktet disse med sine spørsmål. Sula FrP synes at det er flott at disse selskapene svarer. Vi har faktisk felles interesser, nemlig rensing av avløp med en god og rimelig metode. Så synes vi det er bra at journalister jobber grundig med slike saker, de berører økonomien til svært mange innbyggere i veldig stor grad og har stor allmenn interesse.
Sula FrP har ikke vært i forhandlinger med disse selskapene, men vi har kontaktet de og fått svar på mange av våre spørsmål. Bl.a. reiste noen representanter til Førde, der vi fikk akkurat samme informasjon som prosjektgruppa for renseanlegg sammen med ordfører som var der dagen før. Her måtte også vi, på lik linje med andre som mottar selskapssensitiv informasjon, skrevet under på NDA (taushetserklæring). Vi kan forsikre at formålet med vårt syn i kloakksaken ikke er å skape usikkerhet med den hensikt å lokke til seg velgere, som ordføreren antydet. Vi har ikke startet valgkampen ennå slik det antydes, denne saken er faktisk en del av vårt program som vi proklamerte for våre velgere før siste valg. Altså den samme valgkampen der ordføreren svarte på direkte spørsmål fra pressa om kloakksaken at; «Om det ut i frå økonomiske eller miljømessige årsakar skulle vise seg å vere ufornuftig å gå vidare, må vi sjå på andre alternativ».
Renasys AS sitt system har økt kapasiteten på anlegget i Førde med 50%. Dvs at filtrene kan redusere størrelsen på bioreaktorene betraktelig, ved å fjerne større mengder suspendert stoff som inneholder fosfor og nitrogen, før kjemisk rensing. Det fører igjen til mindre og rimeligere anlegg, og vesentlig mindre bruk av kjemi.
Norsk Miljøservice AS har også blitt intervjuet av journalister i Sunnmørsposten, og har gitt samme råd. Bygg desentraliserte anlegg, skaff den nyeste teknologien som er mer enn god nok for i dag og i fremtiden, og spar store summer.
Dette er firma som sitter på kompetanse, har kjennskap til problematikken og har anerkjente samarbeidspartnere. Ved desentraliserte anlegg kan man fortsatt benytte eksisterende infrastruktur, og bare på det sparer man over 1 milliard i fjellhall og overføringsledninger. Og ja, vi har også vært i kontakt med fagpersoner som ser utfordringene med sjøledninger og gravearbeider for alle de nye overføringsledningene.
Vi har tro på rimeligere løsninger
Og dette er det vi tror på, ordfører. Vi gjør ikke dette for å skape usikkerhet og skaffe velgere. Vi tror genuint på at det er store muligheter for å få gode nok og vesentlig rimeligere anlegg, slik at ingen velgere skal bli belastet mer enn strengt nødvendig. Vi håper at flere bedrifter og fagfolk kommer på banen og blir hørt, men forstår at mange ikke vil være offentlige.
Og uansett ordfører, om man bruker det laveste eller høyeste kostnadsnivået, så vil kostnadene for våre 10000 innbyggere (14000pe) være urimelig høye dersom Kongshaugstranda blir bygget. Å bruke en svært liten del av disse pengene til å hente inn informasjon om et antatt kostnadsnivå på desentraliserte anlegg, er ikke urimelig å forlange på vegne av innbyggerne. Det er ikke valgkamp, kunnskapsløshet eller naivitet som ligg bak, slik ordføreren antyder. At vår ordfører som skal være en samlende figur for våre folkevalgte tar mannen i stedet for ballen er også av en viss bekymring. Sula FrP kan i hvert fall love at de sakene vi gikk til valg på sist gang, de jobber vi med fremdeles. Og de sakene vi setter på agendaen før kommende valg, de vil vi også jobbe med i neste periode. La oss diskutere fakta og fremtidens løsninger, til det beste for innbyggerne og ikke utbyggerne.
Kommunestyregruppen – Sula FrP