Ran, vold, trusler og rus har blitt en stor utfordring
Kommunen er en helt sentral aktør i arbeidet med å begrense bruken av ulovlige rusmidler. Den enkelte kommune står nærmest til å kjenne utfordringene i kommunesamfunnet og dermed også til kunne sette inn nødvendige tiltak.
Alkoholloven setter rammene for hvordan alkoholpolitikken skal forvaltes. Innenfor disse rammene er kommunene tillagt et betydelig ansvar og en stor frihet til å utforme sin egen lokale alkoholpolitikk. Kommunen har etter § 1-7d en plikt til å utarbeide en alkoholpolitisk handlingsplan.
Helsedirektoratet anbefaler at kommunens alkoholpolitiske handlingsplan utarbeides som del av en helhetlig rusmiddelpolitisk handlingsplan og at den behandles i hver kommunestyreperiode.
I planstrategien for Stange kommunen 2021-2025 står det at «Alkohol- og rusmisbruk representerer et betydelig samfunnsproblem, og kommunen bør imøtekomme dette med en helhetlig politikk og bevisst forhold til tilgjengelighet. Det anbefales at kommunens alkoholpolitiske handlingsplan utarbeides som en del av en helhetlig rusmiddelpolitisk handlingsplan». I samme planstrategi står det at arbeidet med lovpålagt alkoholpolitisk plan skal startes opp i 2021.
I forbindelse med disse utfordringene - har vi utarbeidet en interpellasjon til ordfører i neste kommunestyremøte.
Interpellasjon til ordfører
Hvordan vil ordføreren beskrive utfordringene med ran, vold og trusler på Hedmarken og hvordan påvirker utfordringene Stange kommune?
Hvordan vil ordføreren beskrive utfordringene med bruk av rusmidler blant barn og unge i Stange?
Hvor langt har arbeidet med rusmiddelpolitisk handlingsplan som beskrevet i planstrategien for Stange kommune 2021 – 2025 kommet og hvordan kan arbeidet med planen bidra til å møte utfordringer med bruk rusmidler blant barn og unge i Stange?