Vår politikk
© Håkon Rusdal

Innvandring og integrering

Nå blir søskenbarnekteskap forbudt

Fremskrittspartiets mangeårige kamp for å forby søskenbarnekteskap blir nå en realitet. Nå har Stortinget vedtatt et forbud mot ekteskap mellom nære slektninger. Barne- og familiepolitisk talskvinne Silje Hjemdal kaller det en historisk seier.

I mange år har Fremskrittspartiet stått alene om å ville forby ekteskap mellom søskenbarn. Men etter en rekke alvorlige mediesaker og en mye omtalt dokumentarserie, har flertallet på Stortinget denne uken endelig vedtatt et forbud mot ekteskap mellom nære slektninger. Fremskrittspartiets barne- og familiepolitiske talskvinne Silje Hjemdal kaller det en historisk seier.

- Dette er en historisk seier og et viktig signal i kampen mot sosial kontroll og tvangsekteskap, men også særs viktig for å motvirke helseskader hos barn, sier Hjemdal.

Bred støtte om et forbud

En rekke statlige aktører har uttrykt støtte til et forbud, blant annet Kripos. I en høringsuttalelse skriver de at et forbud vil kunne være et sentralt virkemiddel mot kriminalitet knyttet til negativ sosial kontroll, tvangsekteskap, æresrelatert vold og mishandling i nære relasjoner.

- Basert på erfaringene så langt synes råd og veiledning ikke tilstrekkelig for å oppnå endring, herunder heller ikke tydelige advarsler fra helsemyndighetene. Etter Kripos’ syn er det derfor nødvendig med et forbud mot søskenbarnekteskap i ekteskapsloven, både av helsemessige og av kriminalpolitiske hensyn, skriver Kripos i høringsuttalelsen.

Oslo politikammer forteller også at de møter mange som har fysiske og kognitive utfordringer der det viser seg at foreldrene er søskenbarn, og at problematikken knyttet til søskenbarnekteskap er sentral i mange straffesaker om mishandling i nære relasjoner, æresrelatert vold og æresdrap.

Dokumentarserien Ære

I januar viste NRK dokumentarserien Brennpunkt: Ære, hvor det kommer frem at en rekke unge jenter lever i frykt for sine nærmeste.

- Dokumentarserien Ære understreket tydelig at kampen mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og æresvold på ingen måte er vunnet, sier Hjemdal.

Til tross for over tusen henvendelser til hjelpeapparatet, er ingen blitt dømt for tvangsekteskap de siste åtte årene. Hjemdal mener derfor at det nye forbudet vil kunne sikre barn og unge enda bedre ettersom at svært mange tvangsekteskap, også er søskenbarnekteskap.

- Alle gode tiltak som kan sikre barn og unge frihet fra denne type overgrep og ukultur, må vurderes, mener Hjemdal.

Forventer at loven trer i kraft så snart som mulig

I tillegg til det vedtatte forbudet, ber også flertallet på Stortinget om at det legges frem en styrket handlingsplan mot tvangsekteskap. Hjemdal er glad for det tydelige signalet til regjeringen, men krever nå at det også settes handling bak ordene.

- Tid er avgjørende for de som skal beskyttes av forbudet. Regjeringen har allerede brukt lang nok tid, og jeg vil følge dette tett opp for å sikre at loven trer i kraft så snart som mulig, avslutter Hjemdal.