Innvandring og integrering
På ferie i landet de flyktet fra?
Utenriksdepartementet mener «det er et svært komplekst arbeid, både logistisk og sikkerhetsmessig» å evakuere folk ut fra Sudan. Først evakuerte man norske statsborgere ansatt ved ambassaden, men evakueringen har nå tilsynelatende fått et mye bredere perspektiv og mandat.
- Fremskrittspartiet er meget skeptisk dersom denne regjeringen risikerer norske liv i prosessen med å evakuere flyktninger som er på ferie i Sudan. Dersom man har fått asyl i Norge etter å flyktet fra Sudan, men reist frivillig tilbake, mener vi at man ikke bør prioritere disse personene i evakueringen, sier Erlend Wiborg, innvandringspolitisk talsmann for FrP.
Ekstremt naivt
I følge UD har rundt 60 norske borgere til nå fått bistand til å reise ut av Sudan. Det er uklart om dette er statsborgere eller sudanesere som har registrert bostedsadresse i en norsk kommune. UD opplyser også at er fremdeles rundt 90 personer med norsk tilknytning som vi vet om som er igjen i Sudan, men at tallet endrer seg.
- Nordmenn er ekstremt naive når vi først gir folk flyktningstatus fra et land, og så redder de ut av landet de har flyktet fra, men dratt frivillig tilbake til. Vi blir trolig sett på som noen fjøsnisser som enkelt kan manipuleres, sier Wiborg.
Åpenbart misbruk av asylinstituttet
Flykninger på ferie i landet de flyktet fra, er imidlertid ingen ny problemstilling. Før FrP satt i regjering, var det nemlig ingen automatikk i at disse personene risikerte å miste sin flyktningstatus. Men FrP fikk endret dette som en del av asylforliket i 2015, at myndighetene skal opprette sak mot asylsøkere som oppholder seg i landet de har flyktet fra.
- Det er åpenbart et uakseptabelt misbruk av asylinstituttet, å dra til landet man har fått beskyttelse fra. Jeg har derfor sendt skriftlig spørsmål til statsråden om hun har tenkt å følge opp reglene, og sørge for at de som har misbrukt forutsetningene for opphold i Norge, snarest mister sin oppholdstillatelse, sier Wiborg.