Til kamp mot kvinnelig kjønnslemlestelse
Søndag 6. februar markeres den internasjonale dagen mot kvinnelig kjønnslemlestelse. Stortingsrepresentant for FrP, Silje Hjemdal, er tydelig på at denne ukulturen må bekjempes.
– Det er noe av det mest groteske man kan gjøre mot barn, og selv om kvinnelig kjønnslemlestelse ikke er lov i Norge i dag vet vi at det dessverre praktiseres mot norske barn likevel, blant annet ved å ta dem med ut av landet. Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress rapporterte i 2014 at flere tusen kvinner i Norge er blitt kjønnslemlestet. Å la sine barn bli utsatt for denne type mishandling er grov omsorgssvikt, og foreldre som ikke avverger dette bør straffeforfølges, sier hun.
Foreldre har til enhver tid ansvar
Hjemdal er glad for at varslingsplikten mot kjønnslemlestelse ble utvidet da FrP satt i regjering.
– For barna det gjelder, betyr dette mye. Det innebærer at foreldre som har utsatt barna sine for kjønnslemlestelse eller ikke har forhindret slike overgrep, blir straffet. Foreldre har til enhver tid ansvar for å følge opp sine barn, uansett hvor i verden de måtte være. Æreskultur, negativ sosial kontroll og kjønnslemlestelse er ukultur som ikke skal aksepteres i vårt samfunn. Vi må ikke gå i fella at vi tolererer slike overgrep mot kvinner, uansett om det er religiøst eller kulturelt begrunnet, slår hun fast.
Fakta om kjønnslemlestelse:
- Kjønnslemlestelse av jenter og kvinner er et inngrep som endrer eller fjerner ytre kjønnsdeler, og er en gammel ukultur flere steder i verden
- Kjønnslemlestelse er helseskadelig, og kvinnene kan bli påført skader for resten av livet
- Inngrepet skjer som oftest i alderen 5 til 14 år, men gjøres også på spedbarn, ungdom og voksne kvinner
Obligatorisk undersøkelse av jenter i skolen
Hun forteller at Fremskrittspartiet vil gå enda lenger i kampen mot kvinnelig kjønnslemlestelse.
– FrP vil ha full kroppsundersøkelse av jenter i skolen for å avdekke og hindre omskjæring. Foreldre som ikke tar med barna på helsekontroll, skal oppsøkes slik at barna blir fulgt opp. Det er viktig å avdekke tilfeller av kjønnslemlestelse slik at foreldre som har latt barna sine gå gjennom dette kan bli stilt til ansvar. I tillegg kan en praksis med obligatorisk helkroppsundersøkelse virke avskrekkende og dermed hindre slike overgrep, sier hun, og avslutter:
– Vi har et ansvar for å beskytte disse jentene. Derfor må kjønnslemlestelse bekjempes nasjonalt, men også internasjonalt.