
Vil bevare tradisjoner og ritualer i Forsvaret
Det å invitere alle til å delta i Forsvarets innarbeidede tradisjoner og ritualer, er selve definisjonen på inkludering. Hvordan ERF klarer å vri dette flotte frivillige samholdet om til å være ekskluderende og negativt, er hinsides all fornuft, sier Tybring-Gjedde.
Tybring-Gjedde er ikke særing imponert over vurderingene hvor hovedtyngden gjøres av sivilister som trolig selv har begrenset praktisk erfaring i uniform.
– Den militære enhetens samhold og soldatenes forbrødring er svært viktig for effektiviteten og slagkraften til Forsvaret. Derfor er det viktig at soldatene har et felles grunnlag å samles rundt. En del av dette samholdet skapes gjennom tradisjonsrike symboler og ritualer som ofte kan ha et opphav i kristendommen. Å fjerne dette i inkluderingens navn er derfor kun kontraproduktivt, sier Tybring-Gjedde.
Viktig å videreføre tradisjoner
Unge menn og kvinner fra alle mulige bakgrunner kommer inn i forsvaret. Å videreføre tradisjoner som i generasjoner har bidratt til å styrke felleskapet er derfor et gode.
– Dagens soldater søker seg aktivt til Forsvaret og de bør vite hva slags verdigrunnlag organisasjonen er tuftet på. Ingen er derfor overrasket at vi synger «Gud signe vårt dyre fedreland», og ingen soldater krenkes av det. Så lenge all religionsutførelse er frivillig, noe den er, og Forsvaret ikke driver misjonerende virksomhet, noe som ikke skjer, er dagens praksis i Forsvaret både forsvarlig og ønskelig, sier Tybring-Gjedde.