Foto av Åshild Bruun-Gundersen.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen - FrP

Tvangskommunalisering gir dårligere tilbud

I den tidligere FrP-kommunen Austevoll har Ap og Høyre nå vedtatt å tvangskommunalisere eldreomsorgen. Det vil koste ni årsverk og åtte sykehjemsplasser.

– Jeg er bekymret over at Ap skal tvangskommunalisere eldreomsorgen i Austevoll. Nå må de klare seg med færre sykehusplasser og færre ansatte. Ap og Høyre burde tenke pragmatikk over ideologi og ta til fornuft i denne saken, sier Helge André Njåstad, stortingsrepresentant fra Hordaland.

En skremmende utvikling

Fredag 6. desember inviterte Njåstad FrPs helsepolitiske talskvinne Åshild Bruun-Gundersen til Austevoll. Hun deler hans bekymring over hvordan eldreomsorgen utvikler seg i Vestlandskommunen.

– Dette er dessverre en trend vi ser over hele landet der Ap samarbeider med sine nye bestevenner, kommunistene i Rødt. I Oslo har Ap skremt vekk den aktøren som har bygd opp de beste sykehjemmene, og i Austevoll betaler Ap gladelig ni arbeidsplasser for å oppfylle sin våte drøm om å levere alle tjenester i egen regi. Kvalitet betyr ingenting for dem lenger, sier Bruun-Gundersen, og fortsetter:

– Det som er mest skremmende i denne saken er at det er Høyre som har vært pådrivere i Austevoll. Det er ikke det Høyre jeg kjenner igjen fra resten av landet, sier Bruun-Gundersen.

For FrP er kvalitet viktigst

I 2013 innførte FrP kvalitetskrav i eldreomsorgen i Austevoll, under daværende FrP-ordfører Njåstad. Formålet var å levere best mulig tjenester. Stendi fikk oppgaven med å levere både sykehjem og hjemmesykepleie til de eldre, betalt av kommunen. Dette førte til gode og varierte aktivitetstilbud for eldre hver dag, sunn og god mat og et fokus på kvalitet.

Resultatene er gode og de pårørende har vært svært fornøyd med tilbudet. Likevel har flertallet i kommunestyret bestemt seg for at Stendi ikke får fortsette.

– I Austevoll bor det 5000 mennesker, og kostnaden for å tvangskommunalisere tjenesten er på 7 millioner kroner. Det er mye penger. Rådmannen mener vi sammenlikner epler og pærer, og påstår at han kan spare penger på ‘’strukturelle endringer’’. Likevel kvier han seg når vi spør om hva dette innebærer. Realiteten er at man går fra 49 sykehjemsplasser til 36, og at det blir færre årsverk i eldreomsorgen, sier Njåstad.

– Jeg synes det er trist at Aps julegave til de eldre er mindre valgfrihet, dårligere kvalitet og færre sykehjemsplasser. Den store forskjellen mellom Ap og FrP er at vi er opptatt av kvalitet og et godt tilbud, mens Ap er opptatt av hvilken logo de ansatte har på uniformene sin. Det håper jeg velgerne i Austevoll husker til neste valg, sier Bruun-Gundersen.