Foto av Silje Hjemdal.

Foto: FrP - Bjørn Inge Bergestuen

– Ikke tiden for ideologiske skylapper

FrPs Silje Hjemdal mener det søndagsåpne butikker må få bruke hele salgsarealet under virusutbruddet.

Rema 1000 åpnet søndag hele salgsarealet i flere av sine søndagsåpne butikker for å begrense smittefaren. Det mener Hjemdal er et godt tiltak.

– Jeg vil berømme butikkene for et godt initiativ. Samfunnet trenger gode kontaktforebyggende tiltak. Å bruke hele salgsarealet vil gi mer plass i butikken, slik at man reduserer smitterisikoen. Dette er et viktig tiltak, og derfor har jeg også sendt et skriftlig spørsmål om dette til ministeren.

Hjemdal er skuffet over at forbrukerminister Kjell-Ingolf Ropstad sier nei til at søndagsåpne butikker skal tillates å bruke hele salgsarealet under virusutbruddet.

– Dette er ikke tiden for å ha ideologiske skylapper på. Disse tiltakene handler om kundenes sikkerhet. Særlig i pressområdet vil dette være ekstra aktuelt, da det kan bo mange mennesker på en plass med kun én eller få søndagsåpne butikker, sier hun.

Hjemdal påpeker at Helsedirektoratet er av en annen oppfatning enn Ropstad.

– I en fersk uttalelse har Helsedirektoratet anbefalt at søndagsåpne butikker holder åpent og at tiltak som gir mulighet for avstand mellom kunder, og også mellom kunder og butikkansatte, vektlegges. Det er merkelig at statsråden ikke vil lytte til helsefaglige råd i denne situasjonen, sier hun.

Hun påpeker at sikkerhetstiltak i denne krevende situasjonen er viktig for både de butikkansatte og kundene.

– I Trøndelag var de ansatte ved Rema-butikkene glade for at det ble holdt søndagsåpent. Jeg har full tillit til at butikksjefer tar hensyn til både ansatte og kunder i en særs krevende situasjon. Ingen skal tvinges til å holde åpent på søndager, men butikksjefene bør selv kunne få avgjøre dette, avslutter hun, med en klar oppfordring til Ropstad om å endre mening.