Foto av Åshild Bruun-Gundersen

Foto: FrP - Bjørn Inge Bergestuen

– Mer bekymret for andre

Helsepolitiker og vaksineforkjemper Åshild Bruun-Gundersen er nå i isolat hjemme, med påvist korona-smitte. Hun er mer bekymret for andre enn seg selv.

FrPs helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, fikk påvist korona-smitte forrige uke. Hun forteller at hun nå må være hjemme i isolat en stund fremover.

– Men jeg er sammen med familien min og har det etter forholdene bra. Jeg ble trolig smittet tirsdag forrige uke (10. mars, red.anm.), et par dager før regjeringen satte inn alle tiltakene for å begrense smitten. Så det var uflaks!

Bekymret for sårbare grupper

Bruun-Gundersen forteller at sykdommen, for henne, oppleves som en vanlig influensa.

– Det føles som en helt vanlig influensa for meg. I år tok jeg influensavaksine, så jeg hadde jo planlagt å slippe unna. Jeg merket symptomene på korona først sammen med muskelsmerter og hodeverk. Jeg ble utrolig sliten, og siden jeg liksom skulle være immun mot influensa, ble jeg rimelig raskt overbevist om at det måtte være noe annet. Nå har det pågått en uke, og jeg begynner mest bare å bli lei, sier hun, og legger til at hun ikke er bekymret for seg selv.

– Nå er ikke jeg i risikogruppen på noe vis. Jeg er mer bekymret for andre i sårbare grupper som vi vet ikke tåler å bli smittet av hverken koronaviruset eller influensa. Hvert år dør 900 mennesker i Norge av helt vanlig sesonginfluensa. For å gjøre det enda enklere å beskytte seg også mot den, har jeg tenkt å sørge for at alle kan få ta influensavaksine på apotek uten resept fra legen. Men koronaviruset finnes det dessverre ingen vaksine mot nå. Derfor er det enda viktigere å redusere smittespredning og ruste helsevesenet for å ta imot kritisk syke pasienter.

– For sent i gang med tiltak

Bruun-Gundersen påpeker at politikerne har en viktig jobb med å begrense smitten, og mener regjeringen kunne handlet raskere.

– Hele samfunnet vårt har store utfordringer som følge av denne pandemien, så vår viktigste jobb er både å begrense smitten og konsekvensene av den, sier hun, og legger til:

– Jeg synes regjeringen kom for sent i gang med tiltak, og det er fortsatt en del utfordringer både for de eldre og for de pårørende ute i kommunene, som nå ikke kan stille opp på samme måte som før på grunn av smittefare og stengte dagtilbud. I tillegg er jeg skuffet over at regjeringen ikke kom raskere på banen og tok i bruk kapasitet i privat sektor. Et flunkende nytt privat sykehus på Gardermoen tilbød seg å stille en fullt utstyrt intensivavdeling og sykehuskapasitet til disposisjon, uten på få respons. Nå må de ideologiske skylappene av, slik at alle gode krefter kan mobiliseres for å håndtere pandemien.

Nå må de ideologiske skylappene av.

Håper krisepakkene gjør hverdagen mindre krevende

Hun understreker samtidig at hun er fornøyd med krisepakkene som så langt er vedtatt i Stortinget.

– Nå har Stortinget vedtatt to krisepakker på en uke. Jeg er glad for at FrP fikk på plass flere tiltak for næringslivet, bedre ordninger for permitterte og for studenter som nå mister biinntektene sine. Forhåpentligvis gjør dette hverdagen deres litt mindre krevende i en helt ekstrem situasjon.

Hele familien i karantene

Bruun-Gundersen forteller at hele familien nå er i karantene, men at hverdagen går sin gang på andre måter enn før.

– Hele familien er i karantene på grunn av meg nå, og jeg tror det er litt spesielt for oss alle å være hjemme hele dagen i flere uker i strekk. Foreløpig går det veldig greit, da! Jeg har daglig fraksjonsmøte med de to fantastiske rådgiverne våre, Tonje og Andreas, der vi går gjennom dagens nyheter og følger korona-situasjonen tett. Deretter meisler vi ut dagen og prøver å gjøre som vi ellers ville gjort. Det politiske arbeidet stopper ikke opp selv om Norge gjør det. Vi må også forberede andre viktige saker som vil komme, for eksempel ny nasjonal helse- og sykehusplan og rusreformen, sier hun.

– Hverdagene forsvinner vanligvis så raskt, så nå er det en god mulighet å bare nyte det å være hjemme noen dager. Jeg har brukt dagene på ting jeg ellers aldri får gjort: Jeg har malt en dør, og siden minstemann skal begynne på skolen til høsten, så hadde jeg jo uansett tenkt å få pusset opp barnerommet hennes. Jeg tror det er mange som har funnet frem malerkost, verktøykasse eller høytrykkspyler de siste dagene, legger hun til.

Takk til alle som holder hjulene i gang

Bruun-Gundersen oppfordrer nå alle til å følge Folkehelseinstituttets råd.

– For de aller fleste av oss vil koronaviruset oppleves som en vanlig influensa. Det er kjedelig nok, det, men ikke farlig. Hvis vi alle følger FHI sine råd om karantene og begrensning av smitte, så går dette bra. Heldigvis har vi mange flinke folk i helsesektoren og folk som gjør sitt ytterste for å holde hjulene i gang i dette samfunnet – takk til dere alle!, avslutter hun.