Skole og utdanning
- Bøllene skal ikke få styre skolehverdagen
Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at en skolerektor øst i Oslo var blitt utsatt for et voldsangrep av en mindreårig gutt. Politiet bekrefter hendelsen, og sier at de etterforsker saken. Til VG forteller rektoren at han nå er innlagt på sykehus, og blir fulgt opp av sykehuspersonalet.
Partileder Sylvi Listhaug påpekte nylig den dramatiske vold- og trusselsituasjonen i skolen under Fremskrittspartiets landsmøte. Hun krever at regjeringen får fart på endringer for å gjøre skolehverdagen tryggere.
- Det er en veldig alvorlig situasjon i skolen at det skjer så mye vold og utagering mot lærere, i dette tilfellet er det snakk om en rektor. Nå er det ennå mye som er usikkert om hendelsesforløpet i dette tilfellet, men det er på høy tid at resten av det politiske miljøet våkner og innser at vi står i store problemer som hver eneste dag går utover barna våre og lærerne deres, sier Listhaug.
Lærere har rett på særskilt vern
Utdanningspolitisk talsperson Himanshu Gulati har tidligere utfordret justisminister Mehl på lærernes behov for bedre beskyttelse og vern.
- Har lærere noen reell beskyttelse mot vold i skolen, eller er det bare ord på et ark som ikke engang er verdt papiret det er skrevet på, spurte Gulati under Stortingets spørretime.
Etter straffeloven skal lærere ha et særskilt vern mot vold og trusler, på lik linje med politi og helsepersonell. Likevel kommer det hundrevis av meldinger om vold- og trusler mot ansatte i skolen.
- Hele en av fire lærere oppgir at det har vært utsatt for vold eller trusler, sier Gulati.
Fremskrittspartiet har over lengre tid påpekt vold- og trusselsituasjonen i skolen, og krever at lærerne nå må få tilbake myndigheten i klasserommet. Listhaug mener det haster med å få endret lovverk som står i veien for at lærerne kan gripe inn.
- Opplæringslovens paragraf 9A må endres raskt. Læreren må kunne føre elever ut fra klasserommet hvis eleven ikke oppfører seg eller er truende, uten at det er læreren som havner på rektors kontor.
Fremskrittspartiets løsninger:
- Gi skoler utvidede fullmakter til å bortvise elever, gi økt myndighet til å gripe inn og beskytte seg selv og andre i farlige situasjoner.
- Styrke skoleledelsens mulighet og virkemidler til å håndtere og reagere på vold og trusler som skjer i skolen.
- Større krav til involvering av foreldre og foresatte ved alvorlige overtramp av ordensreglementet i skolen.
- Danne oppfølgingsteam ved sterkt belastede skoler, samt innføring av rutine om politianmeldelse ved alvorlige vold og trusler.
- Opprette egne spesialskoler for svært problematiske elever.