Helse og omsorg
En skam for Norge at regjeringen må tvinges til å hjelpe krigsseilere
Han syns likevel at det er en skam for Norge at det måtte et flertall til på Stortinget, før arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna(Ap) og regjeringspartiene snudde i saken.
- Vår frihet kan vi takke krigsseilerne for, og behandlingen de fikk fra Norge etter 2. verdenskrig var en stor urett. Derfor hadde jeg forventet at regjeringen ryddet opp selv, når NRK sin reportasje om Oscar Anderson på 102 år som ikke hadde råd til å betale for en dyr sykehjemsplass i Storbritannia kom i fjor høst, sier Dagfinn Olsen.
Olsen viser til at det tok over syv måneder fra saken om Anderson sin fortvilte situasjon, til regjeringen sa de skulle sikre de seks gjenlevende krigsseilerne i utlandet en verdig alderdom. Det skjedde etter et flertall på Stortinget hadde varslet at de ville stemme for forslaget fra FrP.
- Regjeringens opptreden i denne saken føyer seg inn i lang historie der den norske stat har sviktet krigsseilerne våre. Nå må regjeringen kjapt komme med lovendringen som må til for at krigsseilere får dekket egenandelen på sykehjem, slik at det kan tre i kraft 1. juli. Da har det gått nesten ett år siden regjeringen fikk vite om saken, og det syns jeg er en skam for Norge, avslutter Olsen.
Her er forslaget som ble enstemmig vedtatt:
- Stortinget ber regjeringen sørge for at sivile personer som mottar krigspensjon, og som under andre verdenskrig ble pålagt av den norske stat aktivitet som medførte direkte fare for eget liv og helse, sikres nødvendig bistand for å sikre en verdig alderdom uavhengig av om de i dag er norske statsborgere bosatt i Norge eller har utvandret til andre land.