
Utenriks og forsvar
Equinor i kontrakt med kinesisk selskap: - En nasjonal sikkerhetsbrist
Ifølge Equinor er ikke nasjonale sikkerhetsvurderinger evaluert av verken ledelse eller styret før kontraktene ble inngått. Det får FrPs utenrikspolitiske talsmann til å reagere.
- Equinor gir i praksis det kinesiske kommunistpartiet tilgang til kritisk infrastruktur i Norge, siden alle kinesiske selskaper ved lov er pålagt å samarbeide med kinesisk etterretning. At de har gjort dette uten styrebehandling, og uten at verken Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Etterretningen eller andre statlige sikkerhetsorgan er involvert i prosessen, virker som en åpenbar sikkerhetsbrist på høyt nivå, sier Tybring-Gjedde.
- Equinor gir i praksis det kinesiske kommunistpartiet tilgang til kritisk infrastruktur i Norge
Christian Tybring Gjedde
Minner om salget av Bergen Engines
Saken kan minne om salget av Bergen Engines, som lenge gikk under radaren for sikkerhetsmyndighetene, før salget omsider ble stoppet etter debatt i offentligheten som gjorde at NSM kom på banen.
- Vi kan ikke leve med at ledelsen i en bedrift tar beslutninger som svekker hele Norges sikkerhet. Kina er en av Russland og Putins støttespillere og det er naivt å håpe at russisk og kinesisk etterretning ikke driver informasjonsutveksling, sier Tybring-Gjedde.
Norsk etterretning er godt kjent med at russerne er svært interessert i å kartlegge norsk infrastruktur offshore. Det er også avslørt i mediene hvordan russiske fartøy, under dekke av å drive fikse, driver utstrakt kartlegging av norske farvann.
- Jeg forventer at regjeringen griper inn og forsikrer seg om at norsk sikkerhet på ingen måte potensielt kan trues eller svekkes som følge av disse kontaktene. Jeg vil utfordre statsråden på at Regjeringen må komme på banen og gå god for disse avtalene, sier Tybring-Gjedde.
Skriftlig spørsmål til Forsvarsministeren:
Fremskrittspartiet har nå sendt et skriftlig spørsmål til Forsvarsministeren for å få hans vurdering av saken. Les spørsmålet under:
Skriftlig spørsmål til Forsvarsministeren:
Er statsråden komfortabel med avtalene Equinor har inngått med det kinesiske selskapet Cosl, gitt at selskapet ikke har vurdert avtalene opp mot verken sikkerhetsloven eller den nye sikkerhetspolitiske situasjonen Norge står i, eller vil regjeringen ta initiativ til å involvere Nasjonal sikkerhetsmyndighet (og evt. andre) for å forsikre om at Norges sikkerhet og interesser er ivaretatt? Begrunnelse:
Ifølge Dagens Næringsliv har Equinor de siste ukene inngått store kontrakter med det kinesisk statseide selskapet Cosl for leie av flyterigger, to av dem alene og én sammen med oljeselskapet Vår Energi. I tillegg skal enda en kinesisk rigg være på vei til norsk sokkel, ifølge markedskilder. Bjørnar Iversen, toppsjef i riggselskapet Dolphin Drilling reagerer i avisen og sier bl.a. at kinesiskeide borerigger nå får rundt 40 prosent av den flytende borekapasiteten på norsk sokkel med all tilgang til kritisk norsk infrastruktur.
Ifølge Equinor selv, er verken sikkerhetsloven eller den nye sikkerhetspolitiske situasjonen Norge nå står i evaluert eller vektlagt.