
Helse og omsorg
Fremskrittspartiet gjør et siste forsøk på å stoppe smittevernloven
Fremskrittspartiet mener den nye smittevernloven er en historisk svekkelse av demokratiet i Norge. Helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud mener loven gir for mye makt til helsebyråkratiet, WHO, og regjeringen, mens den reduserer Stortingets rolle.
- Vi er bekymret for at den nye loven tillater fremtidige regjeringer og helsebyråkratiet å innføre isolasjons- og karantenetiltak uten å måtte gå gjennom Stortinget. Dette er en betydelig endring fra tidligere praksis, hvor Stortinget hadde mer direkte kontroll over slike beslutninger – som vi mener Stortinget fortsatt bør ha, sier Hoksrud.
Andregangsbehandling
I dag andregangsbehandler Stortinget smittevernloven, slik lovsaker krever. Her fremmer Fremskrittspartiet felles forslag med blant annet Rødt om å gi et mindretall av Stortingets medlemmer mulighet til å oppheve eventuell innføring av forskrift om smittevern.
- Under koronapandemien spilte Stortinget en viktig rolle i å balansere regjeringens forslag til smitteverntiltak. Vi mener at med den nye loven mister man denne sikkerhetsmekanismen, som vi anser som viktig for å opprettholde demokratisk balanse og Stortinget som lovgivende makt.
Fremskrittspartiet stemte imot endringene i førstegangsbehandlingen 18.12.2023. Det er ellers alminnelig praksis og kun en formalitet at lovendringer behandles i Stortinget to ganger. Ved andregangs behandling er det ikke vanlig å legge opp voteringen i Stortinget på samme måte, da det anses at de som stemte imot ved førstegangsbehandling fortsatt er imot ved andregangsbehandling.
Allikevel anser Fremskrittspartiet denne loven som så inngripende at vi i samarbeid med andre med blant annet Rødt har forsøkt å gjøre det vi kan for å sikre demokratiet og at dersom et mindretall på 1/3 av Stortingets medlemmer ikke støtter forskriften, plikter Kongen straks å oppheve de aktuelle bestemmelsene.