
FrP vil ha en nasjonal strategi for e-sport i Norge
– E-sport regnes som verdens fjerde største sport, med over 450 millioner seere i 2019 (kun slått av OL, fotball-VM og Formel 1. I Norge er det flere ungdommer som driver med e-sport enn annen idrett. I Norge oppgir over 96 pst. av gutter og 63 pst. av jenter mellom 9 og 18 år at de spiller dataspill jevnlig (Medietilsynet, 2018). Derfor mener vi det er viktig å utarbeide en strategi for e-sport i Norge, sier stortingsrepresentant Silje Hjemdal fra Fremskrittspartiet.
E-sport som toppidrettslinje
I Norge har utbredelsen av e-sport skutt fart de siste årene. Antall klubber, organiserte spillere og seere har økt kraftig. De største norske e-sportstjernene følges av et stort antall seere fra hele verden og konkurrerer om store premier. Det norske selskapet Omaken Sports har den siste tiden samlet inn 150 mill. kroner og er i ferd med å åpne et e-sportakademi for breddeidretten.
– Det er svært gledelig Norge gjør det bra innenfor e-sport og at vi har flere stjerner som er med i verdensomspennende konkurranser. Når vi i tillegg ser at stadig flere satser så mener vi at det er viktig å legge en strategi for hvordan vi kan utvikle oss til å blir verdensledende innen e-sport, sier Hjemdal og fortsetter:
– E-sporten i Norge beveger seg stadig i en mer profesjonell og disiplinert retning med fokus på prestasjoner, trening, kosthold og andre faktorer som lenge har vært viktig i idretten. Et stadig økende antall videregående skoler tilbyr nå også e-sport som toppidrettslinje. Arna videregående skole og Florø videregående skole er to av mange som nå tilbyr e-sportlinjer. De to skolene ligger i tillegg i Vestland fylke, som har utarbeidet sin egen strategi for e-sport.
Tilrettelegging fra myndighetene
E-sport har over lang tid blitt forbundet med fordommer som «dataspilling på gutterommet», men den har imidlertid utviklet seg til å bli en av verdens mest fulgte sportstyper med profesjonelle lag og spillere, millioner av følgere, store inntekter og fokus på idrettsdisiplin og riktig opplæring. Dette er en global milliardbransje som både den tradisjonelle idretten og utdanningsinstitusjonene nå retter oppmerksomhet mot.
– Jeg mener at Norge har alle forutsetninger for å bli verdensledende og en «internasjonal hub» innenfor e-sport. Dette gjelder både innenfor lag og spillerutvikling, utdanningsmuligheter, inntekter, globale arrangementer og plassering av viktige internasjonale forbund. For å få til dette kreves imidlertid bevissthet og tilrettelegging fra myndighetenes side, i tett samarbeid med e-sportsmiljøet, avslutter Hjemdal.
Forslag:
Stortinget ber regjeringen utarbeide en nasjonal strategi for e-sport i Norge.