La familiene bestemme foreldrepermisjonen selv
Finnes ikke én løsning for alle
I 2018 ble det innført en tredeling av foreldrepengeperioden. Ifølge den nye ordningen har mor og far 15 uker hver, og 16 uker kan fordeles etter eget ønske. Fremskrittspartiet mener at alle ukene bør bli valgfrie og at det bør bli opptil familiene å velge hvordan de best skal ut sine uker.
– Den nye permisjonsordningen gjør at mange mødre må gå fra barna når de er veldig små. Det er det ikke alle som ønsker. Noen har kanskje ikke kommet seg ordentlig etter fødsel, noen har problemer med å få babyen til å ta flaske og det passer ikke for alle å kombinere jobb med å amme. For oss er det åpenbart at familiene selv må få bestemme hvordan de vil fordele permisjonen. Det finnes ikke en løsning som passer for alle, sier Hjemdal og fortsetter:
– For uansett hvor opptatt man er av likestilling vil ikke fedre kunne gå gravid, føde barn eller amme dem. Det er forskjell på mor og far og forskjellene er biologiske, som ingen politiske vedtak kan oppheve. At mor skal tvinges tilbake på jobb og måtte gå fra en baby på 6-7 måneder fordi politikerne tvinger dem til det er hjerterått. Nok en gang blir det forskjeller mellom folk. Noen har råd til å ta permisjon uten lønn, andre har det ikke. Det rammer nok en gang hardest de som har minst.
Tredeling er usosialt
Stortingsrepresentanten fra Bergen viser til at mange mødre nå tar ut ulønnet permisjon.
– Nylig kom foreldrepengeundersøkelsen fra NAV, som viser at siden dagens tredeling av permisjon ble innført i 2018, har antallet kvinner som tar ut ulønnet permisjon økt betydelig. Nesten halvparten av alle nybakte mødre har tatt ut ulønnet permisjon for å være lenger hjemme med barna. Dette viser at dagens løsning ikke fungerer. Familiene ønsker ikke at staten og politikere skal bestemme for dem, sier Hjemdal og legger til:
– Det FrP har sagt hele tiden viser seg å stemme. Til tross for at man vet at ulønnet permisjon gir mindre pensjonsopptjening og tap av rettigheter i folketrygden, velger nå flere kvinner å ta ut ulønnet permisjon. Dette er et tilbakeskritt for likestillingen, og det skaper også større avstander mellom de familiene som har råd til å ta ut ulønnet permisjon, og de som ikke har det. Dette viser at pekefinger fra staten ikke fungerer, familiene må få bestemme selv.
Familiene er misfornøyde
Fremskrittspartiet er skuffet over at de andre partiene stemte ned forslaget i komiteen.
– Det er trist at et stort flertall på Stortinget fortsatt vil detaljstyre familienes liv. En veldig høy andel av familiene er i likhet med FrP misfornøyde med dagens ordning, fordi den ikke er tilpasset familiers ulike behov. Nå bør Høyre og de andre partiene snu før saken skal behandles i Stortinget neste uke, og støtte vårt forslag om fri fordeling av foreldrepermisjon. Dessverre ser det imidlertid ut til at FrP står alene om å gi frihet til familiene også denne gang.