
Skatt og avgift
Slik kan Frogn kan spare penger uten å kutte i tjenestene
FrP har støttet noen av disse investerings-prosjektene, men slett ikke alle. FrP har også motsatt seg spareforslag fremmet av avgått rådmann. Dette fordi spareforslagene har stort sett endt i reduserte tjenester til befolkningen.
Av kommunens 1200 ansatte er det ansatte i nederste ledd i organisasjonsplanen som i hovedsak leverer tjenester til befolkningen. Det er de som reiser gamle opp av sykesengen, snakker med våre utsatte ungdommer og underviser våre barn. Disse er ofte enklest å kutte i, men en person mindre på dette nivået betyr alltid dårligere tjenester til befolkningen.
FrP mener kommunen er overadministrert. Vi mener det må være mulig å kutte i mellomledere og administrasjon. Vi opplever organisasjonskartet nesten å være «tegnet mest ut fra estetiske forhold for å gi likhet og symmetri». Vi mener at estetikk og symmetri i hvert fall bør være siste kriteriet for å utforme et organisasjonskart.
Oppgavenes kompleksitet, omfang og de enkelte medarbeideres faktiske kvalifikasjoner til selvstendig arbeid, må være styrende når organisasjonsplanen skal utformes.
To dyktige og erfarne avdelingsledere trenger ikke alltid en enhetsleder å rapportere til selv om to unge, ferske avdelingsledere i samme stilling ville trengt tett oppfølging av en enhetsleder.
Kommunens organisasjonsplan er systematisk på minst 5 ledd:
Kommunedirektør -> Kommunalsjefer -> Enhetsledere -> Avdelingsledere -> Utførende
For eksempel for skoler betyr dette
Kommunedirektør -> Kommunalsjef Oppvekst -> Skolesjef -> Rektor -> Lærer
Jo flere kokker, jo mere søl
Vi skal ikke underslå betydningen av administrasjon og ledelse for at tjenester skal bli levert mest mulig effektivt til befolkningen. Men overdreven administrasjon skaper også mye ekstra arbeid for seg selv uten at tjenestene blir bedre. Det skaper behov for koordineringsmøter, rapporteringsrutiner, samhandlingsmøter, informasjonsmøter osv. osv.
Fem ledd fra Kommunaldirektør til utøvende kan være hensiktsmessig på enkelte områder. Men vi mener det ikke er nødvendig på alle ledd. Vi tror små avdelinger og enheter kan slås sammen og at administrasjonen kan innskrenkes betydelig.
Vi foreslo f.eks. for kort tid siden å slå sammen administrasjonen på Seiersten og Drøbak skole og å se på mulighetene for å dele på enkelte lærer-ressurser på tvers av skolene.
Vi oppfordrer vår nye kommunaldirektør til å snu hver stein i administrasjonen og søke kutt der, og, for en gangs skyld, la det tjenesteytende leddet bestå.