
Justis og beredskap
Tar ikke politikrisen på alvor
Masse forståelse - ingen plan
Politidirektoratet, KRIPOS, Oslopolitiet, Politihøgskolen, og Politiets Fellesforbund og flere politidistriktssjefer, alle har kritisert justisminister Mehl. Både for at politiet ikke tilføres nok midler, men også for hennes svake gjennomføringsevne. Leder av justiskomiteen på Stortinget, Helge Andre Njåstad, ville vite hvorfor Mehl ikke evner å prioritere politiet bedre, i gårdagens spørretime.
- Justisministeren hadde masse forståelse for politiets vanskelige situasjon, og masse bekymring for kriminalitetsutviklingen. Dessverre hadde hun ingenting konkret å komme med. Ingen penger. Ingen plan. Ingenting. Kun de sedvanlige flosklene vi har blitt så vante med, sier Njåstad.
FrP vil ansette flere
"Per i dag står 447 politiutdannede uten jobb i norsk politi. Topp motiverte, fulle av pågangsmot og svært utålmodige til å få lov til å benytte kompetansen sin. I juni blir de flere da det nye kullet uteksamineres. Da er det ytterligere 400 nyutdannede fra Politihøgskolen til som skal konkurrere om de få jobbene som er." Er hva Politiet Fellesorganisasjon melder.
- FrP har fremmet forslag om å bevilge penger slik at utdannede politifolk ansettes. Det trengs sårt. Men justisministerens eget parti stemte imot. Da jeg utfordret Mehl på om hun kan gi noen signaler om at de som nå utdannes, vil få jobb? Så nektet hun det. Denne regjeringen har ingen konkrete planer om å gi politistudentene som uteksamineres i juni, jobb, sier Njåstad.
Mehl driver i praksis en aktiv nedbygging av politiet
Helge Andrè Njåstad
Oppskrift på katastrofe
Nedbemanningen som skjer i norsk politi er dramatisk. Konsekvensen er blant annet dårligere beredskap, mindre tilstedeværende politi, lengre saksbehandlingstid, lavere oppklaringsprosent og mindre forebygging. Kort sagt mindre trygghet i lokalsamfunn i hele Norge. Fortsetter dette vil vi i løpet av kort tid ha under to politifolk per 1000 innbygger.
- Mehl driver i praksis en aktiv nedbygging av politiet, samtidig som den alvorlige ungdoms- og gjengkriminaliteten øker. Det er en oppskrift på katastrofe, sier Njåstad.