– Må premiere dem som produserer mat
Lørdag besøkte partileder Sylvi Listhaug og stortingsrepresentant Tor André Johnsen storfebonden Kristian Hovde i Nordåsen. Der fikk de servert egenprodusert mat, og lyttet til innspill og bekymringer fra bonden, som blant annet påpekte at folk må få bedre betalt for å produsere mat og at det trengs en god plan for norsk matproduksjon slik at flere tør å satse på landbruk.
Viktig å få igjen for investeringene
Sylvi Listhaug tar bekymringene fra bonden på alvor.
– Han har mange gode og interessante innspill. Det er viktig at bønder som investerer får igjen for det de har investert. Vi må premiere dem som produserer mat, sier hun.
– Noe vi bør se på
Hun mener det er nødvendig å se på hele økonomisystemet rundt landbruket. I det ligger det at også samvirkelagene og matvarekjedene på gjennomgås.
– Kristian (Hovde, storfebonde. Red.anm.) forteller at gapet mellom inntekter og utgifter blir større og større. Hvis det er slik at matvarekjedene tjener stadig mer samtidig som prisene bøndene får for å produsere mat nærmest står stille og kostnadene for å drive øker, er det noe vi bør se på, sier Listhaug.
– Det er mange spørsmål å stille rundt hvordan alt dette er organisert, legger hun til.
– Det er mange spørsmål å stille rundt hvordan alt dette er organisert.
Sylvi Listhaug
Imponert
Tor André Johnsen ble imponert over det han fikk se på gården i Nordåsen.
– Jeg er imponert over engasjementet og viljen til å satse. Hovde har også fokus på kvalitet og ikke kvantitet. Akkurat som en bil ikke er en bil, så er ikke kjøtt, kjøtt. Det er nettopp dette Hovde har forstått. Hans Wagyu burgere er i verdensklassen når det gjelder kvalitet og smak og da kan han også ta deg godt betalt. Det er slike driftige bønder vi trenger, sier Johnsen.
Fornøyd med FrP i regjering
Storfebonden Kristian Hovde forteller at han var svært fornøyd med endringer og forenklinger Fremskrittspartiet innførte for bøndene da partiet styrte landbruks- og matdepartementet, men at vilkårene for produksjon av norsk storfekjøtt nå har blitt enda dårligere.
– Samtidig som det i 2021 importeres storfekjøtt tilsvarende produksjonen fra 60 000 ammekuer, har vilkårene for norsk storfekjøttproduksjon blitt enda dårligere. Under FrP i regjering ble taket for husdyrtilskudd fjernet, noe som var en redning til økonomien for mange heltidsbønder. Nå er dette endret, og det utbetales husdyrtilskudd opp til maks 50 kyr i tillegg til at driftstilskudd har blitt redusert og betales opp til 40 kyr. Resultatet av dette er nå at økonomien fra ku nummer 40, som gjør en like viktig jobb for økt verdiskaping og hindring av nedgroing, har blitt så dårlig at de ikke engang gir avkastning på den investeringen som må til for å holde på med ammeku, sier han.
Viktig å følge opp
Listhaug og Johnsen fikk med seg mange innspill fra storfebonden som de vil følge opp videre. Blant annet mente han at det bør innføres et nytt beitetilskudd til bønder som ha ku med kalv på beite.
– Han kom med flere gode innspill som det er viktig å følge opp og se nærmere på, avslutter Listhaug og Johnsen.