Helse og omsorg
Alene om eldreomsorgen
Halve kommune-Norge sliter med økonomien, og igjen ser vi det kuttes i eldreomsorg for å spare penger. Spesielt ille er den manglende satsingen på nye sykehjemsplasser, for å øke kapasiteten.
– Jeg er veldig bekymret. Det har kommet mange saker nå hvor eldre ikke får tilbud om sykehjemsplass, selv om de sårt trenger det, sier Hoksrud.
Pleietrengende eldre i kø
Ifølge KS blir det bare ferdigstilt 235 nye sykehjemsplasser, som øker kapasiteten, i 2024. Dette er ikke i nærheten av å møte behovene. Ifølge KS er det behov for 13 000 nye sykehjemsplasser frem til 2030.
– Det er i løpet av fem år, noe som betyr at vi ikke har noen tid å miste. Fremskrittspartiet foreslo derfor en økning i budsjettet på 440 millioner, for å få startet opp byggingen av de første 2000 plassene. Dessverre var det ingen partier som ville bli med på dette løftet, sier Hoksrud.
Tiltak mot ensomhet
Fremskrittspartiet foreslo også to ekstra milliarder øremerket driften av eldreomsorgen i kommunene. Penger til personell, aktivitetstilbud for å redusere ensomhet, og mer.
– To milliarder er nok til å gjøre en forskjell i eldreomsorgen, men på sikt må vi se på finansieringsmodellene. Vi vil ha en helt ny modell, hvor staten tar regningen. Pengene må følge den enkelte, for å unngå de lotteritilstandene vi ser nå. Jeg mener det er prinsipielt og moralsk viktig, at alle skal være sikret et likeverdig tilbud, uansett hvor de bor, sier Hoksrud.
Fremskrittspartiet har også bedt regjeringen komme tilbake til stortinget med et forslag på en definisjon av begrepet omsorgsbolig. Det bes spesielt om en beskrivelse av hvilket nivå av tjenester, som skal til for at en bolig skal kunne kalles en omsorgsbolig.
– Her ser vi det er behov for en klargjøring, slik at ingen skal flytte inn i en omsorgsbolig uten tjenester – slik vi har sett skje. Vi har bedt om at forslaget skal leveres senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2025, avslutter Hoksrud.