Nytt partiprogram: Mer frihet og trygghet i hverdagen
– Programforslaget bygger på politikk for mer trygghet, omsorg og økonomisk handlefrihet for folk og bedrifter sier leder for Fremskrittspartiets programkomite og 1. nestleder Hans Andreas Limi.
Arbeidet med partiprogram for 2025 – 2029 handler om å skape løsninger på dagens og morgendagens samfunnsutfordringer. I forslaget til nytt partiprogram legges det vekt på økt verdiskapning og grunnlaget for å skape arbeidsplasser.
– Fremskrittspartiet vil prioritere vekst og verdiskapning for å trygge fremtidig velferd og omsorg i Norge, Vi mener at «Aktiv næringspolitikk» må erstattes med aktiv skattelettepolitikk for økt verdiskapning, næringsliv og arbeidsplasser over hele landet, sier Limi.
Vil ta tryggheten tilbake
Programkomiteen har vært opptatt av å vise løsninger på de utfordringer som folk og bedrifter møter i hverdagen. Altfor mange kjenner på en utrygghet som følge av krig i Europa, konflikten i Midtøsten som eskalerer, høy prisstigning og høy rente. Fremskrittspartiet vil gi folk og bedrifter tryggheten tilbake gjennom å styrke politiet, beredskapen og Forsvaret, samtidig som vi ønsker en tydelig politisk prioritering for å redusere omfanget av offentlige utgifter og offentlig sektor.
– Vi må rett og slett effektivisere offentlig sektor betydelig og redusere pengebruken over offentlige budsjett for å la folk og bedrifter beholde mer av sine egne inntekter.
Det har alltid vært kjernen i Fremskrittspartiets politikk og det står fast i nytt programutkast.
– Samtidig kan vi ikke bare diskutere nye velferdsordninger og mer penger til alt og alle. Hver og en av oss har ansvaret for eget liv og egen utvikling, det samme gjelder våre bedrifter. Forutsetningen er at vi får betingelser for å lykkes gjennom økt økonomisk handlingsrom og frihet til å ta beslutninger på egne vegne, sier Limi.
Vil gi folk bedre omsorg og mer frihet
Fremskrittspartiet er tilhenger av valgfrihet, også der hvor det offentlige har ansvaret for finansieringen, og da må vi åpne for ideelle og private aktører også innen helse og omsorg. Helsekøene og sykefraværet har økt dramatisk under de rødgrønne, og det betyr økt belastning for samfunnet, bedriftene og den enkelte som blir stående å vente på utsiden av arbeidslivet.
– Denne utviklingen vil Fremskrittspartiet snu ved å bruke ledig kapasitet hos private helseaktører og gi en «behandlings og utredningsgaranti» etter dansk modell. Vårt helsevesen trenger økte ressurser, men det må også tenkes nytt for å unngå ansvarspulverisering og at pasientene blir kasteball mellom ulike budsjettposter. Som en start foreslår programkomiteen at helseforetakene og sykehusene skal ha ansvaret hele habiliterings og rehabiliteringskjeden, sier Limi.
Programkomiteen mener det er behov for å endre organiseringen av helsevesenet, for å kutte i byråkratiet.
– Vi vil avvikle de regionale helseforetakene og overlate ansvaret til lokale foretak og sykehusene i samarbeid med kommunene. Vi er bare 5,5 millioner mennesker i Norge og da trenger vi ikke nivå på nivå for å gi syke mennesker og de eldre den hjelpen de trenger.
Vil styrke politiet
Mindre ressurser til politiet samtidig som kriminaliteten øker og blir mer alvorlig er dårlig, rødgrønn politikk. Fremskrittspartiet vil styrke politiet, påtalemyndigheten og domstolene betydelig, og programkomiteen foreslår blant annet at politidekningen må økes til 3 pr 1000 innbygger, som vil være på nivå med gjennomsnittet i EU-landene.
– Økt politidekning koster mye penger, men må være en politisk ambisjon fordi alternativet koster langt mer, sier Limi.
Han viser til erfaringene fra Sverige.
– Sikkerhet for egne innbyggere er en av statens viktigste oppgaver og må prioriteres opp, mens for eksempel symbolske klimatiltak kan prioriteres kraftig ned.
Det er også noen uenighetspunkter på ulike områder i programutkastet, det er bra i følge Limi, fordi vi trenger debatt. Samtidig vil han oppfordre alle til å lese og diskutere hele programmet og ikke bare konsentrere seg om noen få uenigheter.
Nytt partiprogram for perioden 2025 – 2029 skal behandles og vedtas på landsmøtet 2. – 4. mai neste år.
Høringsforslag sendes program@frp.no
innen 30. november 2024.