Nordland FrP
Nordland FrP

Program for Nordland FrP 2023-2027

Programkomiteens forslag for program for Nordland FrP

Samferdsel – for vekst og utvikling i hele Nordland

Bedre transportløsninger knytter Norge sammen, gir personlig frihet og grunnlag for bosetting og næringsvirksomhet over hele landet. Nordland FrP er opptatt av at vi skal ha en god og moderne infrastruktur i Nordland som sikrer at folk har mulighet til å reise slik de ønsker, og at bedriftene lett kan frakte gods. En sterk satsing på samferdsel handler om å bygge hele Nordland for fremtiden.

Dessverre har Nordland svært mange dårlige fylkesveier rundt om i fylket. Fylkeskommunen har verken evne eller vilje til å forvalte fylkesveiene på en forsvarlig måte. Derfor mener Nordland FrP at mye av fylkesveinettet må tilbakeføres til staten.

Fergestrekningene er en integrert del av veien, og det er avgjørende at fergene og rutetilbudet har en standard, kapasitet og frekvens som gjør at de ikke oppleves som unødige flaskehalser. Nordland Frp vil derfor arbeide for å modernisere fergeflåten ytterligere og sørge for at det er et godt og forutsigbart rutetilbud.

Nordland FrP ønsker ikke kutt i ferger og hurtigbåter som vil kunne føre til negativ innvirkning på samfunn langs kysten. Derfor vil Nordland FrP også ha en ny gjennomgang av tilbudet med tanke på å gjenopprette enkelte båt- og fergeruter. Vi vil reversere soneinndelingen til slik den var før. I tillegg vil vi innføre billettfritak på hurtigbåter i samband som kun har hurtigbåt som kommunikasjon, og halvert billett på øvrige samband. Nordland FrP ønsker også at det skal være ekspeditører på kaiene slik at gods og passasjerer blir ivaretatt og vil reversere de tiltak som er gjort for å fjerne ekspeditørene.

Nordland FrP mener det er viktig at de klimatiltakene som innføres, ikke går på bekostning av tilbudene til folk flest. Derfor mener Nordland FrP at dersom Nordland skal være med på å nå nasjonens klimamål, må dette ikke påvirke

samferdselstilbudene våre i negativ retning. Nordland FrP mener også at staten i sin helhet skal dekke inn deøkonomiske forutsetningene som ligger i klimatiltak.

I områder med lav befolkningstetthet er gode overganger til buss viktig. Likevel er bil nødvendig der det er få kollektivavganger; bil er viktig for effektiv transport av personer og varer i distriktene. I byene er et fleksibelt kollektivtilbud kombinert med gode gang- og sykkelveier nødvendig for å håndtere en fremtidig befolkningsvekst.

Nordland FrP vil:

  • Tilbakeføre store deler av fylkesveinettet til staten
  • Reversere soneinndelingen på hurtigbåtene
  • Innføre gratis hurtigbåt for samfunn som kun har hurtigbåt som samband
  • Heve standarden på fylkets fergemateriell
  • Reversere ruteendringer som har negativ innvirkning for brukerne
  • Gjeninnføre ekspeditørene
  • Bremse klimatiltak som påvirker samferdselstilbudene i negativ retning
  • Ikke iverksette klimatiltak uten fullfinansiering fra staten
  • Sørge for bedre utnyttelse av bussruter, samt vurdere å øke aldersgrensen for studentrabatt
  • Legge til rette for kontant- og kortbetaling på kollektivtransport

Skole og utdanning - hvor fremtiden skapes

Videregående utdanning i Norge må ha et høyt nivå. Vi ønsker å reversere den sentraliseringen av skoletilbudene som har skjedd de siste årene her i Nordland. Ungdom skal få mulighet til å ta utdanning der de bor. Vi vil derfor sikre et bredt fagtilbud i hele Nordland.

Nordland er et fylke med store naturressurser som venter på å bli tatt i bruk. Nordland trenger fagarbeidere innen mange næringer som industri, fiskeri, oppdrett, samferdsel, turisme og bergverk. Vi må derfor legge til rette for flere lærlingplasser i tett samarbeid med næringslivet og kommunene.

Den enkelte elevens evner og behov skal settes i sentrum. Nordland FrP ønsker derfor et mangfold av skoletilbud. Nordland FrP ønsker også private- og ideelle aktører velkommen som tilbydere. Vi trenger skoler som tilpasser seg samfunnsutviklingen. Elevene på den videregående skolen må ha tilgang på de teknologiske verktøyene de skal jobbe med som fremtidige fagarbeidere og yrkesutøvere; slik som eksempelvis velferdsteknologi, moderne datautstyr og andre verktøy for å forberede elevene på en best mulig måte til praksis.

Nordland FrP vil prioritere fleksible og alternative utdannings- og opplæringstilbud som bidrar til økt inkludering, kvalifisering og integrering. Vi mener at vi kan få er forbedret yrkesfaglig tilbud i de videregående skolene ved at fellesfag kan tas på nærskolen og programfagene på den nærmeste skolen – slik kan man redusere unødvendig reisevirksomhet og gi elevene større valgfrihet i utdanningsprogrammene. Vi mener også at det må utarbeides fleksible tilbud for teoretisk sterke elever som må få nok utfordringer slik at de ikke kjeder seg. Et samarbeid med andre institusjoner og næringslivet kan bidra til å gjøre skolehverdagen mer interessant for denne gruppen.

Nordland FrP er positiv til løsninger hvor skoleflinke og ivrige elever i grunnskolen får muligheten til å ta fag på videregående skole, og hvor man kan gjennomføre 3-årig videregående på 2 år.

Vi vil prioritere yrkesfag og oppfølging av lærlinger. Nordland FrP mener at mester- og fagbrev er like mye verdt som mastergrad. Skal landet bygges, trenger vi norske fagarbeidere som har en god teoretisk og praktisk utdanning.

Dimensjonering av utdanningstilbud må prioritere bedriftens behov først, for å sikre høyest mulig verdiskaping til fellesskapet.

Det er viktig for Nordland FrP at det blir lagt et godt fundament for fremtiden til våre ungdommer. Dette innebærer et godt læringsmiljø og en mobbefri skole, hvor vi setter krav og gir muligheter til alle. FrP vil derfor intensivere kampen mot mobbing og utvikle en bedre skolehelsetjeneste. Vi vil også prioritere ressurser til en enda bedre rådgivning og karriereveiledning som setter elevene i stand til å ta informerte utdanningsvalg, i tråd med bedriftenes og arbeidsmarkedets behov.

Voksne som vil ta studiekompetanse eller fagutdanning må i større grad kunne tilbys dette, og må derfor telles med når en vurderer oppstart og nedleggelse av klasser.

Nordland FrP vil:

  • Innføre fritt skolevalg i hele fylket
  • Sikre skoletilbud der elevene bor gjennom en desentralisert skolestruktur
  • Telle med elever uten studierett når en vurderer oppstart eller nedleggelse av klasser
  • Være positive til etablering av private videregående skoler og nye landslinjetilbud
  • At det skal tilbys fagskoleutdanning som dekker lokale og regionale behov i næringslivet
  • Legge til rette for utvidet bruk av Steigen-modellen
  • Se på løsninger som gjør at elever som trenger utfordringer kan gjennomføre videregående på to år
  • Tilrettelegge for flere lærlingplasser i tett samarbeid med næringslivet og kommunene
  • Tilby relevante sertifikater på yrkesfag
  • At skolene våre skal ha valgfri undervisning og eksamen i sidemål
  • Gjennomføre en systematisk lærerevaluering for elevene
  • Flytte mobbere til annen skole dersom andre tiltak ikke fungerer
  • Bygge flere elevhybler for de videregående elevene
  • At det skal være tilgang på helsesykepleiere eller miljøarbeidere ved alle skolene våre

Næring - Nordland skal fortsatt være motoren i Nord-Norge

Nordland FrP vil arbeide for at Nordland skal bli Norges mest næringsvennlige fylke. God infrastruktur og god kommunikasjon er viktig for å lykkes med dette. Et innovativt næringsliv i vekst vil være et gode for hele fylket og landsdelen, og vil gi trygge arbeidsplasser for folk flest.

Rekruttering og den demografiske utviklingen er de største utfordringene næringslivet står ovenfor i fremover. Mange ungdommer reiser ut av fylket, og alt for få unge i fruktbar alder flytter hit. Dette skaper problemer med rekrutteringen innenfor de aller fleste bransjer. Nordland FrP vil derfor øke innsatsen rundt aktivt til rekrutering, tilflytting, bolyst og bli-lyst.

Havbruks- og fiskerinæringen bidrar sterkt til sysselsetting langs kysten og har et svært stort vekstpotensial fremover. Nordland FrP vil at denne næringen skal ha stabile og forutsigbare rammebetingelser. I tillegg vil Nordland FrP jobbe for at mer av fisken vår bearbeides i Nordland. Nordland FrP er også stolte av landets petroleumsnæring. Vi mener at Norge må, i en stadig mer usikker verden, bidra til stabilitet gjennom å utvikle olje- og gassnæringen.

Derfor vil Nordland FrP konsekvensutrede LoVeSe for åpning av olje- og gassproduksjon.

Nordland FrP mener at Nordland kan stå som et stjerneeksempel for det grønne skiftet i Norge. Det skjer mange spennende ting innen grønn industri i hele fylket, og den viktigste årsaken til dette er tilgangen på kraft til konkurransedyktige priser. Likevel ser Nordland FrP med uro på at kraftoverskuddet vårt snart vil være brukt opp, og at prisene dermed vil kunne stige drastisk.

Nordland FrP mener derfor at det er viktig at fylkeskommunen er med og bidrar til utvikling av ny tilgang på ren kraft. Nordland FrP vil se nærmere på mulighetene for å tilrettelegge for etablering av kjernekraft i Nordland. Nordland FrP mener også at mineraler har en svært viktig plass i det grønne skiftet, og derfor vil vi jobbe for at mineralnæringen skal bli en ny stor næring i Nordland.

Nordland FrP mener at vi må ta i bruk naturressursene i fylket bedre for å kunne skape nye arbeidsplasser.

Nordland FrP mener at vern av arealer til lands og vanns må begrenses. Nordland er et betydelig skogfylke og skogen binder halvparten av de årlige klimagassutslippene i Norge. Derfor vil fornuftig bruk av skogen også være en viktig bidragsyter i det grønne skiftet.

Vi vil derfor legge til rette for skognæringen gjennom fornuftig bruk og forvaltning, og tilrettelegge for nødvending infrastruktur som veier og bruer som tåler aktiviteten.

Nordland har et stort potensial innenfor reiseliv. Nordland FrP vil ha en målrettet og offensiv reiselivssatsing som bidrar til sesongutvidelse, helårsturisme og destinasjonsutvikling – slik kan næringen gi økt lønnsomhet og sysselsetting i hele fylket.

Nordland FrP vil:

  • Tilrettelegge for utvikling og innovasjon
  • Bidra til økt rekrutering, tilflytting, bolyst og bli-lyst
  • Tilrettelegge for nye arealplaner for næringstomter
  • Sørge for fortsatt vekst innenfor fiskeri og havbruk
  • Bidra til en petroleumsnæring i vekst
  • Konsekvensutrede LoVeSe
  • Arbeide for mer etablering av ren energi
  • Være positiv til etablering av kjernekraftverk i fylket
  • Legge til rette for økt mineralutvikling
  • Begrense vern av naturressursene
  • Tilrettelegge for å bruke skogen
  • Utvikle reiselivsnæringen til helårsturisme

Tannhelse – en del av kroppen

God tannhelse er en helt vesentlig del av folkehelsearbeidet. Her har fylkeskommunen en nøkkelrolle; fylkeskommunen skal sikre alle innbyggerne i Nordland et godt tannhelsetilbud med moderne utstyr. I tillegg er det nødvendig med god informasjon til befolkningen, særlig til de gruppene som har krav på å få dekket tannbehandling Nordland FrP mener at det er viktig å prioritere en aktiv og målrettet rekruttering slik at vi sikrer en god og stabil bemanning ved fylkets tannhelseklinikker. Vi mener også det er viktig at fylkeskommunen i større grad etablerer gode samarbeid med private aktører på feltet.

Dessverre har fylkeskommunen den siste tiden lagt ned flere tannklinikker i fylket. Nordland FrP mener at dette gir innbyggere våre lengre reisevei og at dette gir svært dårlig samfunnsøkonomi.

Nordland FrP ønsker å etablere et mobilt tannhelsetilbud av samme modell som finnes i Sverige. Slik kan flere kunne få et tilbud der de bor. Vi mener at dette vil gi et bedre tilbud til innbyggerne på steder som i flere år har vært uten tilbud.

Nordland FrP vil:

  • Sikre god og stabil bemanning på de fylkeskommunale tannklinikkene
  • Sørge for bedre tannlegedekning i hele fylket
  • Få på plass mobilt tannhelsetilbud
  • Fortsette jobben for å kunne likebehandle tannhelse og øvrige helseutfordringer økonomisk
  • Sikre tilstrekkelig informasjon til de gruppene som har krav på å få dekket tannbehandling

Kultur – et godt fylke å bo i

De aller fleste har et forhold til kultur, eksempelvis gjennom idrett, konserter, festivaler eller kunst. Nordland FrP ønsker at det skal være et mangfoldig kulturliv i Nordland, fritt for politisk innblanding og uavhengig av offentlige støtteordninger. Dette fordi vi mener at det offentlige skal fokusere på å tilrettelegge for det frivillige og det ideelle kulturlivet. Vi mener at det profesjonelle kulturlivet i større grad bør finansiere seg selv.

Når det offentlige likevel bruker penger på kulturtiltak, er det viktig for oss i Nordland FrP at disse pengene kommer folk flest til gode. Vi mener at barn og unge bør prioriteres når offentlige kultur- og idrettsmidler skal fordeles.

Kulturaktiviteter for barn og ungdom blir stadig viktigere. I en tid hvor barn i langt større grad enn tidligere passiviseres, er alle våre frivillige lag og foreninger spesielt viktige.

Frivilligheten utgjør et viktig bidrag på mange samfunnsområder, og kan være et godt supplement til offentlige tilbud. Nordland FrP vil at fylkeskommunen skal bidra til å opprettholde et sunt og mangfoldig organisasjonsliv i Nordland.

Nordland FrP vil:

  • Legge til rette for kultur som treffer en bred del av befolkningen
  • Redusere tilskuddet til ikke-lovpålagte oppgaver innen kultur
  • Prioritere tilskudd til kultur og idrett for barn og unge
  • At offentlig støtte skal knyttes opp mot grad av frivillighet og egeninntekt
  • At organisasjoner som fremmer noen form for diskriminering ikke skal motta offentlig støtte
  • Legge til rette for aktiv bruk av naturen i frivillig arbeid
  • Legge til rette for bedre bruk av naturen også for mennesker med nedsatt funksjonsevne

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjons-kapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Mer informasjon

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skredder-sydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eks-empel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.