Energi og miljø
Står opp for norsk olje og gass i Nordisk Råds møte på Island
- På Island ser vi hvor viktig det er at et land utnytter sine naturgitte energikilder. Slik Island utnytter den vulkanske aktiviteten til å produsere store mengder geotermisk energi, må Norge utnytte fullt ut vår vannkraft, og olje og gassressurser, sier Helge André Njåstad som er leder for FrPs delegasjon til Nordisk Råd.
Diskuterte fremtidens energikilder
Nordisk Råds sesjon med tema «Energi og sikkerhet» ble avholdt i Reykjavik på Island 13. til 16. april. Sesjonen samlet representanter fra de ulike parlamentene i de nordiske landene til debatt om fremtidens energikilder. FrPs energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen holdt et innlegg som fokuserte på hvor viktig det er at Norge ivaretar sine unike posisjon som en demokratisk energileverandør.
- Norge er en av få demokratiske energileverandører med fokus på menneskerettigheter, sikkerhet, klima og miljø. Alternativet til Norge er at de andre store olje- og gassprodusenter, som alle er diktatorregimer, får mer energimakt og mer inntekter. Det er det viktig at Nordisk råd merker seg dette. Debatten om framtidens energisystem må ta hensyn til fakta, understreker Nilsen.
Under sesjonen ble det også arrangert en utflukt til en av verdens største geotermiske kraftverk, som utnytter den vulkanske aktiviteten til å lage strøm og varme opp vann til den islandske befolkningen. Kraften den produserer tilsvarer produksjonen til et lite kjernekraftverk.
- Det er veldig interessant å se hva Island gjør for å produsere nok energi til befolkning og næringsliv. Disse geotermiske anlegget ble bygget for noen få år siden. Også i Norge må vi utnytte de energiressursene vi har gode forutsetninger for. Vi kan bruke vannkraften bedre, og fortsette å utvikle olje- og gassnæringen. I tillegg må vi se på om vi kan utvikle nye og stabile energikilder, slik som kjernekraft, sier delegasjonsleder Njåstad.
Kjernekraft kan også være aktuelt
Fremskrittspartiet har trukket frem kjernekraft som en aktuell energikilde for fremtiden. I Norge er det en positiv utvikling hvor både næringslivet og politikere ser muligheter i teknologien. Kjernekraft sammen med gass ble i fjor grønnmerket av EU.
- Det er stadig flere som ser verdien av norsk olje og gass. Det er også stadig fler som skjønner at vi trenger stabile energikilder slik som kjernekraft. Dette er lovende takter. Realismen har igjen tvunget seg inn som en del av diskusjonen om energipolitikk og klima, sier Nilsen.