Helse og omsorg
Ventetidene fortsetter å øke
Nye tall fra Helsedirektoratet for september viser en gjennomsnittlig ventetid på 86 dager for pasienter på sykehus i Norge. Det er en økning fra samme tid i fjor og den høyeste målte ventetiden i FHIs statistikk som strekker seg tilbake til 2012.
- Nå har det gått fem måneder siden Vestre lanserte ventetidsløftet, og ventetidene bare fortsetter å øke. Regjeringen må slutte å love og begynne å jobbe. Bak tallene er det ekte mennesker som risikerer å bli sykere dersom de må vente flere måneder før de får hjelp, sier helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud.
Pasientene med lengst ventetid i landet er de som sokner til Helse Midt-Norge, som må vente hele 89 dager på behandling.
- Jeg synes det er synd for pasientene som bor i Midt-Norge at helseforetaket, og spesielt Helse Møre og Romsdal trekker opp snittet. Det burde ikke være noen grunn til at behandling tar lenger tid der enn andre steder, sier Hoksrud.
Gigantisk bløff fra regjeringen
I forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet forsøkte Arbeiderpartiet og Senterpartiet å selge inn at de økte bevilgningene med 5,5 milliarder til sykehusene. Etter man hadde sett nærmere på tallene viste det seg å egentlig være en netto økning på omtrent 600 millioner. Samtidig kutter de i den innsatsstyrte finansieringen, som nettopp er ment å gjøre det mer attraktivt å behandle flere pasienter.
- Det er i bestefall verdensmesterskap i tvilsomheter når regjeringa bruker et tall som er nesten ti ganger så høyt som den reelle nettoøkningen. Jeg tror vanlige folk opplever den typen kommunikasjon som en gigantisk bløff fra regjeringa, sier Hoksrud.
Arbeiderpartiets krig mot private aktører bidrar også til å gjøre det vanskeligere for private å bidra til å ta ned helsekøene.
FrP vil gi behandlingsgaranti på 30 dager
Fremskrittspartiet mener helse må satses på, både offentlig, ideell og privat. Fremskrittspartiets programkomite vil gi sykehusene 30 dager til å behandle folk som står i helsekø. Dersom de ikke rekker fristen, foreslår programkomiteen at private aktører skal stå for behandlingen, mens staten tar regningen.
- Gjennom å bygge oppunder privat initiativ i stedet for å prøve å ødelegge det vil ventetidene gå ned, syke vil komme raskere tilbake i arbeidslivet, og triste skjebner vil bli avverget. Det handler om å bruke ledig kapasitet i det private, samtidig som pasientene får en rettighet til behandling, avslutter Hoksrud.