Fremskrittspartiet vil
- arbeide for at seniorene blir sett på som en ressurs, ikke et problem
- avskaffe øvre aldersgrense i arbeidsmiljøloven og la ordinære bestemmelser om oppsigelse gjelde alle, uavhengig av alder adgangen
- sikre at seniorer har rett på dagpenger og sykepenger frem til forventet pensjonsalder
Eldre skal ikke kunne sies opp utelukkende basert på alder

Partiprogram 2021 - 2025
Seniorene blir en stadig større gruppe i samfunnet som vi trenger å løfte frem som en ressurs, ikke et problem. De fleste er spreke og greier seg utmerket selv. Nordmenn lever stadig lenger og mange er friske og raske i flere tiår etter at de har gått av med pensjon. Mange seniorer gjør en kjempeinnsats og er en uvurderlig ressurs som frivillige og som hjelpere i hverdagen for barn og barnebarn.
Pensjonsordningen som ble innført i 2011, innebærer en rett til opptjening av pensjon frem til fylte 75 år. Fremskrittspartiet har fått kjempet gjennom å fjerne adgangen til å si opp arbeidstakere utelukkende basert på alder, frem til fylte 72 år i både privat og offentlig sektor. Det er et mål at øvre aldersgrense skal heves ytterligere, til 75 år.
Pensjonsordningen fra 2011 innebærer at alle født etter 1963 må stå i arbeid til om lag fylte 72 år for å få alderspensjon på linje med de som i den gamle ordningen fikk ved fylte 67 år. De gis i dag imidlertid ikke rett på dagpenger ved arbeidsledighet etter fylte 67 år og en svært begrenset rett til sykepenger. Fremskrittspartiet mener det må være sammenheng med forventet pensjonsalder og rettigheter i Folketrygden, og vil sikre rett til dagpenger og sykepenger for de mellom 67–72 år.
Helse, generell tilstand og egnethet må legges til grunn ved vurdering av evnen til å kjøre bil, Begrensninger kun basert på alder fjernes. Disse kriteriene skal også legges til grunn ved vurdering av arbeidsevne, autorisasjoner i helsevesenet og lignende.