Fotograf: Knut S. Vindfallet

Næringsutvikling og infrastruktur

Stavanger på sitt beste!

Stavanger er Norges olje- og energihovedstad, og har et rikt mat-, drikke, idretts- og kulturtilbud. Det vil vi jobbe for å bygge opp under. Vi vil prioritere et kostnadseffektivt kollektivtilbud som dekker behovene til innbyggerne, og samtidig jobbe for gode og smidige veiløsninger for privatbiler. Vi ønsker å være en JA-kommune som heier på initiativtakere og gjør det enkelt å skape jobber i kommunen vår. Vi ønsker også flere private initiativ velkommen til kommunen vår.

Olje- og energibyen Stavanger

Stavanger skal forbli Norges olje- og energihovedstad. Det er viktig å sikre at hjertet av olje- og energiindustrien er i Stavanger og at sentrale virksomheter har sine hovedkontorer her. Vi må derfor legge til rette for å være en attraktiv og konkurransedyktig region hvor det er rimelig å etablere og opprettholde jobber. Equinor skal ha sitt hovedkontor i Stavanger, og vi vil motsette oss flytting av dette. Oljearbeidere er den viktigste ressursen for å skape velferd og velstand i Norge. Derfor må vi fremsnakke personer som hver dag jobber for at landets innbyggere skal få det bedre. I tillegg må vi legge til rette for en rekruttering til nye jobber i industrien, slik at lokale arbeidstakere kan møte behovet for arbeidskraft i industrien. Stavanger skal også gå foran som et godt eksempel og legge til rette for utbygging av mer energi for å kunne dekke fremtidens energibehov.

Stavanger FrP vil:

- Beholde Equinors hovedkontor i Stavanger.

- Fremsnakke oljearbeideren.

- Jobbe for økt satsing på rekruttering til industrien.

- Legge til rette for mer utbygging og utnytting av kraft, herunder se på muligheten også for kjernekraft.

- Utvikle Oljedirektoratet til et sokkeldirektorat for forvaltning av hele den norske sokkelen.

- Støtte nye og eksisterende arbeidsplasser innenfor olje og gass.

Bolig, eiendom og byutvikling

Privat eiendomsrett er et grunnleggende og bærende prinsipp for FrP. Stavanger FrP er grunnleggende imot ekspropriasjon. Vern av areal skal baseres på frivillighet og grunneier skal gis erstatning for økonomisk tap.

Stavangerregionen er og skal fortsatt være en god næringslivsregion, og bedriftene er en forutsetning for at kommunen skal kunne tilby gode velferdsordninger. Stavanger kommune må være en aktiv tilrettelegger for bedriftsetableringer, ha lave kommunale avgifter og fjerne eiendomsskatten for å være attraktiv for nyetableringer. Det kommunale byråkratiet skal gjennomsyres av en aktiv JA-holdning ved henvendelser fra bedriftene og fra privatpersoner.

Vi er opptatt av at folk i stor grad skal få lov til å bygge og bo som de vil i kommunen. FrP vil verne om din rett til å gjøre byggearbeider og endringer på din bolig så lenge du tar hensyn til din nabo. FrP er samtidig opptatt av eksisterende villabebyggelse og sikre at det i den videre utbyggingen av kommunen prioriteres eneboliger og rekkehus for å gjøre Stavanger mer attraktivt for familier. Særlig i bydeler som ikke tilgrenser sentrum. Vi ønsker at barna i vår kommune skal ha en mulighet til å vokse opp med hage- og grøntområder. Samt å legge til rette for ikke å bygge inne sjøutsikten.

FrP mener at fremtidig utbygging av nye og eksisterende bolig- og næringsområder krever utbygging av vei for privatbiler og tilstrekkelige med inn- og utkjørsler der dette er nødvendige for en god trafikkavvikling.

Vi er opptatt av å redusere kø i trafikken og ønsker derfor å fjerne lysreguleringen i tilknytningen til bussveien og åpne flere veier for å avlaste hovedveinettet. Samtidig er vi skeptisk til den økende bruken av rundkjøringer og fartshumper særlig i tilknytning til hovedveinettet og vil jobbe for andre trafikksikre løsninger som sikrer bedre fremkommelighet for privatbiler.

FrP ønsker en Du er sjefen-kampanje internt i kommunen, hvor den som søker om en tjeneste fra kommunen står i sentrum. Ordningen går ut på at kommunens byråkrater skal behandle deg som ønsker å bygge som sin sjef og arbeide for at ditt prosjekt kan realiseres gjennom å lete etter grunner til å si JA.

Vi ønsker at innbyggerne skal ha tilgang til fri- og rekreasjonsområder. Derfor ønsker vi å beholde Sørmarka slik som det er i dag. Stavanger har et rikt dyre- og fugleliv i kommunen, og vi vil jobbe for å ivareta dette, herunder også vipekolonier. Vi ønsker også at det skal være tilgang til hundeluftingsområder i kommunedelene og at skiltingen av disse styrkes.

Stavanger FrP vil:

- Verne om den private eiendomsretten

- Arbeide for at kommunen skal være en JA-kommune, der innbyggerne får behandlet sine saker raskt og effektivt. Kommunen skal være imøtekommende og serviceinnstilt, og lete etter grunner til å bruke JA-stempelet på byggesøknader.

- Bygge nytt tinghus i Stavanger kommune som kan betjene alle distriktets tingretter

- Tilrettelegge for bygging av eneboliger og rekkehus.

- Bevare eksisterende villastrøk.

- Gjøre det enklere for førstegangsetablerere å komme inn på boligmarkedet.

- Kommunen skal være en servicebedrift for innbyggerne, ikke en motpart.

- Jobbe for å forenkle regelverk, og ta bort unødvendige begrensninger for innbyggerne.

- At byggesaksomkostninger, plansaker og annet skal være til kostpris.

- Stemme mot å ta privat eiendom til offentlige formål, dersom ikke samtykke fra grunneier foreligger.

- Være innbyggernes ombud i kommunen, og bistå med hjelp, råd og veiledning.

- Forenkle regelverk for bygging av naust.

- Redusere og på sikt fjerne byggesaksgebyrer for privatpersoner og bedrifter.

- Alle byggesaker som avvises av byråkratene skal endelig behandles av politikerne.

- Jobbe for at skjærgården betraktes som verdifullt friområde og legge til rette for flere båtplasser.

- Fjerne begrensninger i utnyttelse og parkering på privat eiendom.

- Stanse det kostbare prosjektet med Interkommunal kommunedelplan (IKDP) Forus.

- Liberalisere retningslinjene for Forus og stanse negative restriksjoner.

- Si nei til omregulering av privat eiendom uten grunneiers godkjennelse.

- Etablere en ny inn- og utkjørsel til Jåttåvågen for privatbiler.

- Sikre innbyggerne en god og reell medvirkning i byutviklingssaker, herunder også områdereguleringsplaner. Det er viktig at gangen i byggesaker gjøres lettere tilgjengelig og på en sånn måte at det er forståelig for folk. 3D-modeller kan være et nyttig hjelpemiddel.

- Jobbe for å etablere flere og utvide badeplasser der dette er hensiktsmessig.

Les et leserbrev på saken av en av våre kandidater her.

Stavanger sentrum

Stavanger sentrum tiltrekker besøk fra hele Rogaland og som regionhovedstad er det viktig å legge til rette for et aktivt sentrum med mangfoldig handel, variert boligtilbud og et levende natteliv. Nattelivet i Stavanger har en hyggelig og samlet fremtoning som Fremskrittspartiet ønsker å ivareta. Det skal være mulig å parkere i sentrum, derfor er det viktig med rikelig med parkeringsplasser, også handicap-parkeringsplasser. Det skal være lov å ha det hyggelig og Fremskrittspartiet er positive til nye alternative utesteder som ønsker å etablere seg i sentrum. FrP vil stille seg positiv til forslag om norsk kasinodrift og andre nyetableringer. Fremskrittspartiet vil arbeide for at utestedene får lov til å skjenke så lenge loven tillater det. Det skal ikke innføres særregler som plager utestedene og deres gjester.

FrP vil tilrettelegge for å få landsstrøm til båter og skip som ligger til kai i sentrum, både av miljøhensyn og av støyhensyn til beboerne i sentrum. Vi vil arbeide for å bevare Gamle Stavanger, gjennom å legge til rette for at folk kan få gode boliger i forbindelse med oppussing.

Fremskrittspartiet ønsker å legge til rette for parkeringsplasser i større byggeprosjekter i sentrum for å sikre tilgang til parkering for næringslivet og beboere. FrP vil øke antall båtplasser for byens innbyggere, samt å få en bedre gjestebåthavn i sentrum.

Fremskrittspartiet ønsker å utvide Holmen og fylle ut med nye arealer i sjøen. FrP vil arbeide for å bygge to nye etasjer på Jorenholmen P-anlegg med publikumsvennlige næringslokaler på taket tilrettelagt for servering. Videre ønsker Fremskrittspartiet å forbedre oppryddingen av sentrum etter nattelivet og legge til rette for bedre køfasiliteter for buss og taxi når folk skal hjem fra byen om kvelden/natten.

Fremskrittspartiet vil sørge for at kommunen skal være en lyttende partner for alle deler av nærings- og kulturlivet i sentrum.

Stavanger FrP vil:

- Arbeide for at alle utesteder får lov til å holde åpent så lenge loven tillater det.

- Legge til rette for parkeringsplasser i større boligprosjekter og kontor-/senterprosjekter i sentrum.

- Legge til rette for en betydelig økning i antall båtplasser for byens innbyggere, samt å få en bedre gjestebåthavn i sentrum.

- Tilrettelegge for rekreasjon og opplevelser i sentrum.

- Utvide Holmen og fylle ut med nye arealer i sjøen.

- Bygge to nye etasjer på Jorenholmen P-anlegg, med publikumsvennlige næringslokaler på taket.

- Ha nulltoleranse for ulovlig tagging. Dette skal fjernes umiddelbart.

- Arbeide for at gjengangere som lager bråk i sentrum skal stenges ute fra sentrum i helgene.

- Forbedre opprydningen av sentrum etter nattelivet.

- Legge til rette for bedre køfasiliteter for buss og taxi når folk skal hjem fra byen om kvelden/natten. Blant annet ved et midlertidig tak som settes ved de største køene.

- Spre og etablere flere taxiholdeplasser til flere plasser.

- Jobbe for å opprettholde og etablere flere parkeringsplasser i sentrum.

- Legge til rette for flere offentlige toaletter.

- Som utgangspunkt i nye reguleringssaker legge inn publikumsrettede aktiviteter i første og eller øverste etasje av sentrumsbygninger.

- Prioritere byggesaker som gir flere boliger i sentrum.

- Styrke Natteravnene og andre frivillige som bidrar til en tryggere by.

- Sørge for at personer som oppfører seg ubehagelig, pågående gateselgere, trakasserende personer og personer som driver med sexsalg, bortvises.

- Innføre forbud mot organisert tigging.

- Nulltoleranse mot kriminelle gjenger.

Nei til bompenger og veiprising

Bompenger er en usosial ekstraavgift som rammer innbyggerne hardt og reduserer muligheten familier og enkeltpersoner har til å leve sine liv på en best mulig måte. Vei og infrastruktur er et velferdsgode som staten må ta regningen for – fullt ut. Det er feil at allerede betalte veier skal bli avgiftsbelagte for å betale for andre prosjekter.

Fremskrittspartiet mener det er feil at regningen skal sendes til innbyggerne når politikerne ikke prioriterer riktig og særlig at bilister skal bære en stor andel av kostnadene. Fremskrittspartiet ønsker å forbedre hverdagen til innbyggerne ved å gjøre det mer tidseffektivt å komme fra a til b, også med privatbiler. Både privatpersoner og næringslivet taper på kø. Vi ønsker derfor å prioritere løsninger som gjør at det blir minst mulig stans i biltrafikken og minst mulig kø.

Stavanger har i dag gode, fungerende kollektivfelt for buss f.eks. på Madlaveien ut til Revheim. FrP vil ikke ødelegge fungerende kollektivløsninger ved å konstruere kostbare bussveialternativer som medfører større trafikkproblemer. Fremskrittspartiet vil satse på vei- og infrastruktur, men vil holde investeringsnivået på et nivå som ikke krever bompenger. FrP vil arbeide for at eksisterende bompengeinnkreving i bymiljøpakken avsluttes. Videre vil FrP arbeide mot nye bompenger, veiprising og rushtidsavgifter.

Stavanger FrP vil:

- Avslutte Bymiljøpakken, og mener at staten må ta regningen.

- Prioritere vei og infrastruktur høyere i Bymiljøpakken.

- Fjerne alle bompenger.

- Ha statlig finansiering av E39 og fremtidig kollektivutbygging.

Næringsliv og jobber

Det er det private næringslivet som skaper arbeidsplasser, verdier og skatteinntekter som betaler for kommunens tjenestetilbud. Det er svært viktig at kommunen er positiv i møte med det næringslivet som ønsker å skape og utvikle arbeidsplasser i kommunen. For å være attraktiv for nyetableringer er det viktig at det kommunale byråkratiet begrenses, de kommunale avgiftene holdes lave, og eiendomsskatten bør fjernes. Fremskrittspartiet ønsker ikke at kommunen skal velge ut hvilke bedrifter som skal gjøre det bra gjennom særregler, støtteordning og subsidier. FrP tror på kraften i det private næringslivet og ønsker at flest mulig bedrifter og aktører skal få være i stand til å leve av eget arbeid og egen næring.

Fremskrittspartiet ønsker å sørge for at det til enhver tid skal være klart regulerte og byggeklare næringstomter av forskjellige størrelser i Stavanger. Det er også viktig å gjøre det enklere å få bygge ut og tilpasse bygg til ny virksomhet.

Fremskrittspartiet ønsker at Stavanger skal være en tydelig JA-kommune. Når næringslivet tar kontakt med kommunen skal disse bli møtt med positivitet, positiv service og aktivt bidra til at alle offentlige tillatelser som er nødvendig blir gitt raskt og effektivt.

FrP vil legge til rette for bedriftsetableringer blant annet gjennom forutsigbare og langsiktige rammebetingelser, lavere skatter og avgifter, høyere tomteutnyttelse, serviceholdning overfor næringslivet, tilstrekkelig antall parkeringsplasser og gode velferdstjenester.

Fremskrittspartiet vil arbeide for at alle ungdomsskoler i Stavanger skal tilby arbeidslivsfag som gir elever innsikt i entreprenørskap og bedriftsetableringer.

Forus næringsområde

Forus er Norges viktigste næringsområde og Fremskrittspartiet vil utvikle næringsområdet slik at fremtidens høykompetansearbeidsplasser blir etablert på Forus, samtidig som dagens næringsvirksomhet blir ivaretatt.

Det må gjøres et aktivt arbeid slik at det alltid er ferdig regulerte næringsområder klar for å dekke næringslivets behov. Fremskrittspartiet vil arbeide mot reguleringer og rekkefølgekrav generelt, og spesielt mot offentlige krav som svekker Forus sin attraktivitet.

Det er viktig å sørge for at Forus oppfattes som en fungerende arbeidsplass med tanke på pendling og parkering. Fremskrittspartiet vil arbeide for å fjerne bompengene på Forus, sørge for at det er nok parkeringsplasser til nye og eksisterende arbeidsplasser og arbeide for gode pendlerruter til Forus fra hele regionen.

Fremskrittspartiet vil være positive i møte med aktører som foreslår nye positivt rettede ideer og tiltak for å bedre fremkommelighet og mobilitet på Forus.

Transport

Det offentlige har ansvaret for at landet har en moderne infrastruktur med et godt samferdsels- og kommunikasjonsnett. Et effektivt veinett gir trafikksikker og miljøvennlig transport, og er en viktig forutsetning for videre vekst. Det er statens oppgave å finansiere veiutbygging, all den tid staten krever inn flere titalls milliarder i bil- og veiavgifter. Vei- og gatesystemet må tilpasses transportbehovet og det må primært anlegges store gjennomfartsårer i kulvert under bakken for å frigjøre areal, samt ta hensyn utfordringer rundt støyforurensning. En av de viktigste offentlige oppgavene for staten og kommunen er å sørge for at folk kan komme seg til og fra arbeid på en tidseffektiv og overkommelig måte.

Bil:

FrP er det eneste partiet i Norge som er ærlig på at bilen, for svært mange, vil være det foretrukne transportmiddelet i mange år fremover. Det er derfor svært viktig at vi legger til rette for at det kommer flere biler i årene som kommer ved å bygge ut flere av våre veier.

Kollektiv:

Busstilbudet må utbygges på en måte som gjør at det ikke forsinker privatbiler. I tillegg må det være et hyppig tilbud som er nært der folk bor, jobber og studerer. Finansiering av kollektivtilbudet skal heller ikke hvile på bilister.

Ny togring:

Stavanger er svært heldig med et godt utbygd dobbeltspor mellom Stavanger og Sandnes. FrP i Stavanger ønsker å utrede muligheten for å bygge ut dobbeltsporet videre under bakken fra Stavanger stasjon til Tasta i trinn, samt å koble Forusområdet og Stavanger lufthavn inn på dobbeltspor i samme trinn. Videre ønsker vi å utrede muligheten for å fortsette med togspor fra Tasta og over til Kvernevik, Tananger og til Sola slik at det etableres en togring. En togring i Stavanger kan løse de fleste av våre lokale utfordringer i kollektivtrafikken til og fra Forus, Sola og Tananger.

Stavanger FrP vil:

- Utrede en togring fra Stavanger stasjon med stopp på UiS, nye SUS, Tasta, Kvernevik, Tananger, Stavanger lufthavn og Forus.

- Utvide til 4-felts sammenhengende motorvei til Kristiansand til 6-felt i Stavanger og Sandnes.

- Utrede ny tunnel fra AMFI Madla til Tananger.

- Legge kollektivtransport i tunnel under Kannik.

- Bygge 2-planskryss i Tjensvollkrysset.

- Bygge 2-planskryss i krysset fra Madlaveien til Løkkeveien.

- Stimulere til økt bruk av kollektivtransport, men si nei til innføring av rushtidsavgift eller annen beskatning av privatbilisme.

- Fjerne bompengeringene og sørge for at Stavangerregionen får større andel av statlige veimidler.

- Arbeide for å etablere en ny togstasjon mellom Gausel stasjon og Sandnes sentrum. Fortrinnsvis på gamle Forus stasjon.

- Sikre en rettferdig soneparkeringsordning med nok parkeringsplasser innenfor sonene og at midlene øremerkes til prosjekter som kommer brukerne til gode.

Les hele programmet til Stavanger FrP her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjons-kapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Mer informasjon

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skredder-sydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eks-empel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.